March 6, 2019


‘US-dollar probleem wordt permanent’


March 6, 2019

Mensen die beschikken over een US-dollar bankrekening, kunnen in veel gevallen geen US-dollars van hun rekening opnemen. Zij kunnen de tegenwaarde wel in SRD uitbetaald krijgen. Door het tekort aan US-dollars, zijn die bij de banken en cambio’s nog nauwelijks te krijgen. Op de informele valutamarkt moet er SRD 8 neergeteld worden voor een Amerikaanse dollar. Asiskumar Gajadien, VHP-parlementariër en lid van de vaste commissie van het ministerie van Financiën, zegt desgevraagd dat het probleem van het opnemen van contante dollars, van een tijdelijke naar een permanente situatie gaat.
De Surinaamse Bankiersvereniging heeft onlangs in een persbericht meegedeeld, dat het niet kunnen opnemen van contante US-dollars te maken heeft met een tijdelijke importstop. In het giraal US-dollar verkeer zijn er geen problemen. Gajadien twijfelt aan het bericht van de bankiersvereniging. “Ik vind dat de vereniging de juiste informatie zou moeten doorspelen en bovenal transparant zou moeten zijn”, zegt hij. Sinds april vorig jaar is er een tekort aan US-dollars.
Hij voegt eraan toe dat Bank of China zich ook terugtrok en dat verzekeringsmaatschappijen en luchtvaartmaatschappijen minder zaken met ons land willen doen.
Gajadien zegt dat het beleid van de regering ook niet meehelpt om het probleem op te lossen. “De hele financiële sector zit in problemen”, benadrukt de parlementariër.
Het niet kunnen opnemen van US-dollars en het niet kunnen kopen ervan, wekt volgens Gajadien wantrouwen op bij de samenleving en bevordert ook geen ondernemerschap. Om het probleem van de US-dollars op te lossen, zegt hij er dat zoals vastgesteld door internationale instellingen, er gewerkt zal moeten worden aan een strikt begrotingsbeleid, waarbij er niet verder geleend wordt en het uitgavenpatroon van de overheid wordt aangepast. Hij benadrukt dat het ook belangrijk is dat de overheid zich houdt aan de wettelijke voorschriften zodat onafhankelijke instituten zoals de Centrale Bank van Suriname, hun werk en taken onafhankelijk kunnen uitvoeren.

 

-door Johannes Damodar Patak-