March 6, 2019


Militairen moeten niet bij particulieren in dienst


March 6, 2019

PL-parlementariër en waarnemend fractieleider William Waidoe, geeft aan het erg te vinden dat onlangs drie criminelen door militairen zijn doodgeschoten in het Mama Ndyuka gebied te Sipaliwini. Hij is tegen elke vorm van criminaliteit en betreurt het dat militairen ter beschikking worden gesteld van particulieren. “Mi ati e krey”, geeft Waidoe aan.
De politie van Oost kreeg maandagmiddag een melding dat het ontzielde lichaam van een man in het Mama Ndyuka gebied te Sipaliwini was aangetroffen. Dinsdagochtend werd een tweede lijk in hetzelfde gebied aangetroffen. Terwijl het onderzoek nog gaande was, kreeg de politie de melding van een derde lijk dat mogelijk is aangetroffen te Gran Santi, dit moet nog bevestigd worden door de politie. Deze criminelen probeerde een ondernemer die onderweg was naar zijn concessie, te beroven. Zijn veiligheidsmannen (militairen) openden het vuur op hen.
De parlementariër geeft aan dat criminaliteit niet goed te noemen is. “Niemand heeft het recht bezittingen van een ander af te pakken en daarvoor ook mishandeld te worden. Dat criminelen nu vaker worden vermoord, is het gevolg van hun acties”, geeft Waidoe aan.
Volgens Waidoe is het al geruime tijd zo dat militairen worden ingezet in dienst van particulieren. Hij geeft verder aan dat deze jongens die pas in dienst zijn, geen keus hebben. “ Din boy breyti din fin wan wroko”, zegt Waidoe. Hij zegt het jammer te vinden dat er misbruik wordt gemaakt van deze jongens die hun gezinnen hebben om te verzorgen. Ze krijgen volgens hem geen extraatje hiervoor. “Al het geld dat deze particulieren betalen in vreemde valuta, gaat in de zakken van toppers”, benadrukt Waidoe. Hij wijst er verder ook op dat het ministerie van Defensie geen bond heeft en dat hierdoor niemand opkomt voor de belangen van deze jongens.