March 3, 2019


WAAROM DUMPEN?


March 3, 2019

Het dierenasiel wordt heel vaak geconfronteerd met huisdieren die worden gedumpt op straat of in een verlaten gebied. Het is hartverscheurend om te zien hoe sommige mensen omgaan met dieren. Het gaat vooral om honden en katten. Recent nog hebben de dierenverzorgers een viervoeter aangetroffen die vastgebonden en achtergelaten was voor het asiel. Zo gaan wij toch niet om met levende wezens. Mensen vergeten vaak dat ook dieren gevoel hebben. Waarom een huisdier nemen als je het niet kunt verzorgen? Het is triest om te zien dat mensen dieren nemen om ze daarna te verwaarlozen. Het asiel probeert op allerlei manieren mensen bewust te maken, maar de liefde voor het dier blijkt niet groter te worden. Integendeel, het asiel krijgt steeds vaker te maken met in de steek gelaten huisdieren. Misschien heeft het te maken met de financiële situatie in ons land, maar dan nog is dit geen reden om een dier langs straat te dumpen. Er zijn genoeg mensen in ons land die een handje zouden willen helpen om de dieren te verzorgen. De dieren die achtergelaten worden, gaan zwerven als ze niet opgevangen worden door bijvoorbeeld het asiel. Zwervende dieren – met name zwerfhonden – vormen een last voor de mensen in de buurt, die soms niet schromen om de honden te vergiftigen. Dierenactivisten hebben keer op keer hun stem laten horen en gevraagd om een wet die het welzijn van de dieren moet waarborgen. De activisten hebben zich niet voor niets ingezet, want de Wet Dierenwelzijn is op 21 december 2016 met algemene 37 stemmen goedgekeurd door De Nationale Assemblee. Met de goedkeuring van deze wet probeert het parlement ordening te brengen in onder andere het kweken en houden van dieren. Ook het verhandelen van dieren wordt nu aan banden gelegd. Deze wet is duidelijk een stap in de goede richting, alleen: hij is nog niet afgekondigd, dus na twee (!) jaar is hij nog steeds niet van kracht. Gelukkig wacht het dierenasiel niet op de wet en blijft zij zich sterk maken voor de dieren. Bezitters van Surinaamse honden kunnen tegen een klein bedrag hun hond(en) laten steriliseren, zodat ze niet geconfronteerd worden met een nest vol puppy’s. Petje af voor de Henk Abraham Stichting en de Stichting Dierenbescherming Suriname.