March 3, 2019


VERBANNING PLASTIC


March 3, 2019

Elke daad die wordt ondernomen om het milieu te beschermen, hoe groot of klein, draagt bij aan het internationale, maar in het bijzonder ons nationaal streven om steeds bewuster te worden van de waarde die het milieu heeft voor ons. Een van de belangrijke materialen die een bedreiging vormt voor het milieu, is plastic. Plastic dat in het milieu terechtkomt is niet alleen een last, maar een gevaar voor de volksgezondheid, omdat het nooit helemaal verdwijnt. Als het door natuurlijke processen wordt afgebroken, komen daarbij schadelijke stoffen vrij die zorgen voor verschillende ziektes. De Surinaamse industrie gebruikt per jaar 150.000.000 (honderdvijftig miljoen) petflessen, waarvan het grootste deel lokaal wordt gemaakt met ingevoerde grondstof en de rest wordt geïmporteerd. 96 procent van het totaal belandt rechtstreeks in ons het milieu, slechts 4 procent wordt gerecycled voor hergebruik. Het is dus logisch dat Suriname een groot plastic probleem heeft, want waar gaat de rest van het plastic naartoe? Dit wordt duidelijk wanneer milieuorganisaties schoonmaakactiviteiten houden. Zakken vol afval, waarvan het grootste deel bestaat uit plastic, worden opgehaald. Het Green Heritage Fund Suriname, GHFS, is gestart met een campagne om het gebruik van plastic tasjes tegen te gaan. Volgens de organisatie vormen de dunne tasjes een gevaar voor ons milieu en onze gezondheid. Als ze in de goten en riolering terechtkomen, raken die verstopt met als gevolg dat in de regentijd de straten onder water lopen. Wij hebben nog heel veel werk in Suriname, omdat haast elke ondernemer de boodschappen in een plastic tasje meegeeft. De bevolking moet zich bewust worden van de enorme schade die plastic aan ons milieu toebrengt. Wie zich van hiervan bewust is, kan een bijdrage leveren door in plaats van elke keer weer een plastic tasje te accepteren, gebruik te maken van een katoenen of andere boodschappentas die steeds opnieuw gebruikt kan worden. Overigens, de Chinese ondernemers die hier uw boodschappen netjes in een plastic tasje stoppen, hebben zich aangepast aan ons land. In China zouden ze dat niet doen, daar zijn plastic tasjes namelijk verboden.