March 2, 2019


VIVA VENEZUELA


March 2, 2019

Sinds begin dit jaar heeft  Venezuela ‘twee’ presidenten. Op 23 januari beëdigde de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó zichzelf als interim-president van Venezuela. Hij kreeg gelijk de ondersteuning van de Verenigde Staten, de Europese Unie en andere landen in de regio die Nicolás Maduro niet langer zien als een ware vertegenwoordiger van het Venezolaanse volk. De afgelopen weken waren er dagelijks protesten en werden hulpgoederen vanuit Columbia door Venezolaanse militairen geblokkeerd. Volgens de Columbiaanse migratiedienst zijn sinds afgelopen zaterdag, al 326 militairen en politieagenten overgelopen naar Colombia. Aan Braziliaanse grens liepen volgens het nieuwsportaal G1, zeven Venezolaanse militairen over. Afgelopen woensdag heeft de Venezolaanse regering een tweede brug naar Columbia geblokkeerd te midden van nieuwe vechtpartijen tussen Venezolaanse demonstranten en veiligheidstroepen die nog trouw zijn aan  Nicolás Maduro. De blokkade ontstond toen oppositieleider Juan Guaidó naar Brazilië vertrok om de internationale druk op Maduro te verhogen na een niet geslaagde bijeenkomst van regionale leiders in Columbia eerder deze week. Woensdag werden er twee vrachtcontainers op de Simón Bolívar brug geplaatst tussen Columbia en Venezuela, omdat via deze brug het afgelopen weekend een poging werd ondernomen om Amerikaanse voedselhulp naar het land te brengen, als onderdeel van de campagne van oppositieleider Juan Guaidó om Maduro te verdrijven. De situatie is momenteel zeer kritiek in Venezuela. Maduro speelt paniekvoetbal door de goudreserves van de centrale bank in dat land in te zetten. Er werd de afgelopen week tenminste 8 ton aan goud uit de kluizen van de Venezolaanse centrale bank gehaald en richting Abu Dhabi vervoerd, volgens een bericht van het nieuwsagentschap Reuters, dat door verschillende bronnen werd bevestigd. Dit zouden de laatste stuiptrekkingen van Maduro zijn om aan harde valuta te komen.

Reuters maakte ook melding dat in 2018, er 23 ton Venezolaans goud per vliegtuig vanuit Venezuela naar Istanbul is verdwenen. Deze informatie werd bevestigd door bronnen en gegevens van de Turkse overheid. De centrale bank van Venezuela kocht destijds een deel van dit goud van de primitieve goudmijnen in het zuiden van het land en exporteerde het naar Turkije en andere landen, om de aankoop van elementaire voedselvoorraden te financieren. Volgens gegevens van de centrale bank van Venezuela werd er ongeveer 20 ton monetair goud in 2018 verwijderd uit de kluizen waarna er nog maar 140 ton overbleef, het laagste niveau in 75 jaar. De regering van Maduro heeft een paar weken geleden geprobeerd 31 ton goud terug te halen uit de kluizen van de Bank of England, omdat zij vreesde voor internationale sancties tegen het land. De regering van Maduro had daarvoor haar toevlucht gezocht tot de verkoop van goud na een dalende opbrengst uit de aardoliesector. De bredere economische ineenstorting van het land en de toenemende sancties hebben het overheidsinkomen zwaar geraakt en het land krijgt heel moeilijk toegang tot buitenlandkrediet verleend. De Verenigde Staten die een poging steunen van oppositieleider Juan Guaido om Maduro af te zetten en nieuwe verkiezingen te houden, hebben bankiers en handelaren gewaarschuwd niet in Venezolaans goud te handelen. Deze handelingen van Maduro worden ook als monetaire financiering gezien, want de goudreserves worden  gebruikt om betalingen in de consumptie sfeer te doen. De inflatie in Venezuela dreigde vorig jaar op te lopen tot 1 miljoen procent, daarna zijn er vijf nullen van de bankbiljetten geschrapt in een poging de hyperinflatie terug te dringen. Door deze economisch gezien verkeerde handelingen, zal de economie alleen maar verder verslechteren, want goudreserves zijn door de eeuwen heen altijd een stabiele dekking gebleken en daarom houden centrale banken hun goudreserves zo lang mogelijk vast. De meeste landen houden een goudvoorraad aan als een waardereserve waar ze op kunnen bouwen als het vertrouwen in waardepapieren afneemt. Zo kan een land in heel slechte tijden zijn goudreserve aanwenden om de waarde van de munt te verdedigen. In het geval  van Venezuela, kan het land nu niet meer terugvallen op de goudreserves voor een solide dekking van de waarde van de bolivar, de nationale munt van Venezuela. De bolivar is al geruime tijd waardeloos geworden en zal met de handelingen van Maduro, er niet beter op worden.