Valies ziet NPS als meest democratische partij

Er zijn een aantal aspecten geweest die ertoe hebben geleid, dat ex-vakbondsman Wilgo Valies heeft gekozen voor de Nationale Partij Suriname (NPS). Hij zegt van huis uit democraat te zijn en daarom alleen voor een organisatie zou kiezen die gestoeld is op democratische principes. De NPS is zo een organisatie. Het democratische gehalte van de partij heeft dus een grote rol gespeeld bij zijn besluit. “Wanneer het gaat om de democratie binnen de organisatie, men zich daaraan houdt en daar hecht de partij veel waarde aan. Je moet geen situatie krijgen zoals bij vele partijen, waarbij de voorzitter het alleen voor het zeggen heeft en over alle organen binnen de organisatie inspraak heeft in het beleid”, aldus de politicus.
Toen de NPS in het machtscentrum was, heeft Valies ervaren dat er meningsverschillen waren, maar toch heeft hij alle ruimte gekregen om zijn vakbondswerk te doen. “Ze respecteren de democratische spelregels en dat is in die periode heel belangrijk geweest.

We konden ons zegje doen en hoefden het niet altijd eens te zijn met beslissingen van de overheid’, aldus Valies. Een ander punt is dat als gesproken wordt over schendingen van mensenrechten, heeft de NPS het altijd gedurfd om een standpunt in te nemen. “Je moet geen compromissen gaan sluiten wanneer het gaat om de eerbiediging van mensenrechten en rechten van burgers”, meent hij.
Een ander aspect is dat de NPS voldoende kader heeft, dat in staat is om een goed beleid uit te voeren en dat de partij altijd terug kan vallen op hun kader. De track record van de NPS is eveneens door Valies nagekeken, wat de partij de afgelopen periode heeft gedaan tijdens de moeilijke omstandigheden. Na het vertrek van onder anderen Wijdenbosch, ontstonden er moeilijkheden, de economie was helemaal in elkaar gezakt en de NPS was toen in staat om het land weer in rustig vaarwater te brengen. Wat de partij allemaal heeft gedaan en bewezen, is voor de politicus voldoende. De problemen waarmee wij nu worden geconfronteerd, zijn volgens hem veroorzaakt door een regering die niet weet waar zij naartoe wil gaan en die allerlei foutieve maatregelen treft ten nadele van de totale samenleving en de toekomst van onze jongeren. Valies vindt het eveneens belangrijk dat een organisatie in staat is regeringsverantwoordelijkheid te dragen en ervoor zorgt dat het beter gaat in het land, zodat welvaart en welzijn voor alle burgers gegarandeerd kan worden.
Met de bagage aan ervaring en deskundigheid wil de politicus een wezenlijke bijdrage leveren binnen deze partij. “Gezien de huidige regering en haar beleid, moeten wij niet stilzitten. In deze maatschappij moet je niet stilzitten, maar actief betrekken in de politiek. De politiek bepaalt of je welvaart of welzijn hebt. Als burger moet je niet aan de kantlijn staan, terwijl je weet dat het slecht gaat”, stelt hij. Daarnaast zal hij zich inzetten voor de versterking van de organisatie, zodat het beter gaat in Suriname en dat kan volgens hem alleen als je politieke verantwoordelijkheid gaat dragen als partij. Hij zegt desgevraagd dat het niet per se gaat om een positionering binnen de partij, maar hij moet wel de ruimte krijgen om zijn bijdrage te leveren binnen de partij. Vooralsnog zal hij zich blijven inzetten voor de nationale kwesties, maar het onderwijs zal nog steeds een centrale rol gaan vervullen. “Het is en blijft mijn baby. Onderwijs is bepalend voor de ontwikkeling voor de hele samenleving.”

Vakbondswerk
Tijdens zijn vakbondswerk heeft hij de politiek bewust buiten gehouden, omdat hij van mening is dat de vakbond onafhankelijk gehouden moet worden. “Op het moment dat je affiniteit hebt of gekoppeld ben aan een politieke organisatie, dan kan je een situatie krijgen waarbij mensen van buiten het beleid van de vakorganisatie gaat bepalen. Dat is ongezond. Het belang van de wrokoman moet centraal blijven en niet het belang van de partij en dat gebeurd in de huidige constellatie.”
Voor wat betreft de nieuwe politieke partijen heeft valies ook sympathie voor PRO. Het is een partij dat nog in ontwikkeling is, en zal keihard moeten werken. Hij gelooft dat PRO de komende periode wel een degelijke rol zullen vervullen.

More
articles