Samenleving geeft duidelijke signalen aan overheid

Riad Nurmohamed (VHP) vindt dat de samenleving duidelijke signalen heeft gegeven, dat zij het niet eens is met de Wet Rij- en Voertuigenbelasting. Al enkele dagen zijn er bij de diverse betaallocaties lange rijen te zien van mensen die hun belastingplicht wensen te voldoen, maar er is ook een groep die vooralsnog deze belasting niet betaalt en afwacht, hopende dat deze wet wordt teruggedraaid.
De nieuwe politieke partijen PRO en Strei!, hebben ook hun stem laten horen. Strei! heeft de afgelopen twee dagen mensen die het niet eens zijn met deze belasting, opgeroepen om een bezwaarschrift te tekenen. Tot gisteren waren er meer dan 10.000 bezwaarschriften ingediend. Tot uiterlijk 11 maart kan een bezwaarschrift ingediend worden. Ook hebben automobilisten gisteren door de straten in het centrum gereden en getoeterd, om zo kenbaar te maken dat zij het niet eens zijn met deze wet.
Een meerderheid in het parlement heeft de wet goedgekeurd, zodat die doorgevoerd kan worden, maar als het volk tegen is, dan zal de wet volgens Nurmohamed opnieuw bekeken moeten worden. Hij denkt niet dat de wet teruggedraaid wordt, ook al komt het volk in opstand Volgens Nurmohamed heeft de VHP tegen deze wet gestemd, omdat de argumenten in deze wet volgens de fractie niet op waarheden berusten.
Het grootste gedeelte van de SRD 83 miljoen die de regering jaarlijks binnen wenst te halen, maar liefst 90 procent, gaat als extra inkomsten in de staatskas. Slechts 10 procent gaat naar de Wegenautoriteit, die de gelden zal gebruiken voor het onderhouden van de primaire wegen in Suriname. Volgens de volksvertegenwoordiger zou dit omgekeerd moeten zijn; de Wegenautoriteit zou 90 procent moeten krijgen en de staatskas 10.
In de wet zijn er uitzonderingen gemaakt voor bepaalde groepen. Enkele dagen terug werd bekend dat de Particuliere Lijnbushouders Bushouders Organisatie (PLO) voorlopig vrijgesteld is van de rij- en voertuigenbelasting, hoewel in de wet niet staat dat zij behoren tot de organisaties/personen waarvoor een uitzondering wordt gemaakt. Volgens Nurmohamed zullen steeds meer groepen in opstand komen voor vrijstelling van de belasting.

 

door Kimberley Fräser

More
articles