KPS niet geïnstrueerd over controle rij- en voertuigenbelasting

Het Korps Politie Suriname (KPS) heeft nog geen instructies gekregen over hoe de controle op de naleving van de Wet Rij- en Voertuigenbelasting moet geschieden. Autobestuurders hebben tot morgen de tijd om de rij- en voertuigenbelasting te voldoen. Per 1 maart zullen de controles starten. De politie beschikt nog niet over een lijst met boetebedragen. Ook is nog niet bekend als een voertuig wel of niet op de openbare weg mag blijven, in het geval de belasting niet is voldaan.
Volgens artikel 8 van de Wet Rij- en Voertuigenbelasting, is de Inspecteur der Belastingen of de minister van Financiën bevoegd om bij een overtreding van de wet, een boete op te leggen. Artikel 8 heeft het over een bestuurlijke sanctie. Wat betreft de strafrechtelijke sanctie, staat in artikel 9 dat bij het niet nakomen van de wet, een hechtenis van ten hoogste zes maanden en een geldboete van de derde categorie opgelegd kan worden. Echter is het niet duidelijk als het om categorie 3 van het Wetboek van Strafrecht gaat of die van de Wet Algemene Geldboete. Volgens artikel 5 van deze wet, is de boete SRD 1.000 exclusief een administratieve boete van SRD 100, volgens artikel 40 van het Wetboek van Strafrecht is een categorie 3 geldboete maximaal SRD 25.000.
De redactie heeft uit kringen van de justitie vernomen, dat volgens de Wet Rij- en Voertuigenbelasting, het ministerie van Financiën belast is met de uitvoering van de wet, dat betekent dat de controle op de naleving van deze wet, onder het voormelde ministerie valt. Dit ministerie zal dus de politie moeten vragen om haar medewerking voor de controle op de naleving. Alleen als dat is geschied, zullen bijvoorbeeld de politie en andere ambtenaren kunnen optreden.

More
articles