‘Suriname kent geen revolutie, maar staatsgreep’

De regering heeft 25 februari uitgeroepen tot de Dag van de Revolutie. Bestuurskundige August Boldewijn, zegt desgevraagd dat ons land nooit een revolutie heeft gekend, maar een staatsgreep. Volgens hem heeft men de term ‘revolutie’ gebruikt, omdat het omverwerpen van een democratisch gekozen regering, een onwettig beeld schept. Boldewijn geeft aan dat een revolutie een mentale en ideologische aangelegenheid is die verandering teweegbrengt op basis van bepaalde principes.

Hij noemt als voorbeeld de Franse revolutie van 1789 die gebaseerd was op vrijheid (liberté), gelijkheid (egalité), en broederschap (frasternité), en door de hele wereld is verspreid. Boldewijn geeft aan dat de staatsgreep die in ons land ‘revolutie’ wordt genoemd, geen verandering heeft gebracht en tot op de dag van vandaag is het volgens hem ook niet bekend wat de principes van de zogenaamde revolutie waren.
De bestuurskundige zegt dat het aantreden van dezelfde regering die is afgezet door de zogenaamde revolutionairen, zeven jaar na de revolutie toch weer aan de macht is gekomen via democratische verkiezingen in 1987. Dit is voor hem voldoende om het geen revolutie, maar een staatsgreep te noemen. “Wij hebben niets aan de zogenaamde revolutie gehad”, zegt Boldewijn. Hij vraagt zich af waar de revolutie is gebleven in 1987, toen er verkiezingen zijn gehouden. Hij brengt in herinnering dat de revolutie ook geen oplossing heeft kunnen brengen in de problemen van het leger.
Boldewijn merkt op dat uit de revolutie een partij is voorgekomen, maar desondanks heeft de partij steun nodig van andere partijen om een regering te vormen. “Het is geen revolutie partij, maar een pragmatische partij zoals de andere politieke partijen”, aldus de bestuurskundige.

 

-door Johannes Damodar Patak-

More
articles