February 23, 2019


ZELFDE BENDE


February 23, 2019

De Braziliaanse Federale Politie heeft hard toegeslagen in verschillende staten van de federatie tegen een zeer goed georganiseerde drugsbende die met kleine vliegtuigen grote partijen cocaïne transporteerde naar aangrenzende landen en twee staten in Midden-Amerika met de bedoeling, dat handlangers in die landen de cocaïne verder zouden vervoeren richting lidlanden van de Europese Unie en de Verenigde Staten van Amerika. Zeker 55 mensen werden in een gezamenlijke actie van de politie, het Braziliaanse leger en de luchtmacht, ingerekend en bij de operatie die ondersteuning kreeg van de Drug Enforcement Administration, DEA, werden maar liefst 47 vliegtuigen in beslag genomen. Deze toestellen werden misbruikt om de cocaïne (400 kilo per vlucht) naar Venezuela, Honduras, Suriname en Guatemala te vervoeren. De Federale Politie heeft na gedegen onderzoek kunnen vaststellen dat in een jaar tijd, maar liefst 9.000 kilo cocaïne door de opgerolde bende vanuit Brazilië naar omliggende landen werd gevlogen. Behalve de vliegtuigen en de aanhoudingen, confisqueerden de Braziliaanse autoriteiten ook 13 grote ‘fazenda’s’ (boerderijen) met daarop minstens 10.000 stuks vee. Opvallend bij deze actie is dat deze bende ook nauw contact onderhield met Surinaamse drugshandelaars, althans mensen die belast zijn met het verdere transport van de aangeleverde cocaïne. Zo is het een vaststaand feit, dat het toestel dat landde op de air-strip van Radj Oedit in Saramacca, van deze bende uit Brazilië afkomstig was. Het vliegtuig was daags daarvoor gestolen nadat de eigenaars in een hangar urenlang voor het vertrek van het toestel in gijzeling hadden doorgebracht. De Federale Politie in Brazilië houdt er ook ernstig rekening mee, dat de duikboot die te Saramacca door de Surinaamse Counter Terrorism Intelligence Unit, CTIU, werd onderschept, in opdracht van dezelfde Braziliaanse bende werd geconstrueerd en dat de later door de boot aangevoerde drugs naar Afrika zouden worden gevaren. Zoals bekend, werden Cessna en drugs onderschept en volgden er arrestaties in Saramacca en later ook in onze hoofdstad. De eigenaresse van het terrein waar de duikboot werd aangetroffen, een Columbiaanse van geboorte, wist uit handen van de politie te blijven. Radj Oedit zag kans op mysterieuze wijze naar Nederland uit te wijken, alwaar hij in detentie zit. Door de grootschalige arrestaties in Brazilië van de bendeleider en zijn medewerkers in verschillende staten van dit reusachtige land, kan worden opgemaakt dat het niet om een kleine drugsorganisatie gaat die nu is opgerold, althans een zware slag door de justitie is toegebracht. Al geruime tijd is er een zeer nauwe samenwerking internationaal tussen drugsbestrijdingsdiensten en dat werpt de nodige vruchten af. De grote vangsten in Europa en op dit halfrond, spreken boekdelen. Ook worden door de goede samenwerking van drugsbestrijdingsdiensten, steeds meer lieden die vervlochten zitten in deze vorm van misdaad zichtbaar gemaakt en is hun aanhouding vaak nog een kwestie van tijd. Natuurlijk is het zo dat in het ene land, de aanhoudingen van drugs gerelateerde verdachten gemakkelijker gaan dan in het andere. Wanneer de verdachten overduidelijk zichtbaar zijn gemaakt en arrestatie en inverzekeringstelling uitblijft, dan weten wij het hoe laat het is en hoe groot de mate van bescherming wel is. Het blijft dan ook interessant de zaak op de voet te volgen om te kunnen zien wie wel of niet voor de bijl gaat.