February 23, 2019


f

PEPERDURE BUITENLANDSE ADVISEUR OP FINANCIËN


February 23, 2019

Via WhatsApp circuleert er momenteel een bericht over Bernhard Fritz-Krockow, de adviseur van de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad. Volgens het bericht is Fritz-Krockow een vriend van Hoefdraad en hebben deze heren samen gewerkt bij het Internationaal Monetair Fonds, IMF. Keerpunt is op zoek gegaan naar meer informatie over deze man en volgens de LinkendIn pagina van Fritz-Krockow, is hij sinds januari 2011 in dienst van het ministerie van Financiën als chief economic advisor. In zijn functieomschrijving geeft hij aan wat zijn werkzaamheden inhouden: Het verstrekken van macro-economisch advies aan de minister van Financiën en de governor van de Centrale Bank van Suriname. Regelmatige analyse en advies ter ondersteuning van de definitie van het fiscale of monetaire beleid, en het ontwerp en de uitvoering van budgettaire en monetaire beleidsmaatregelen om de voortdurende stabiliteit en groei van Suriname te verzekeren en de institutionele capaciteit te versterken. Dus als Keerpunt het goed heeft begrepen, functioneert deze man ook als adviseur voor de governor van de Centrale Bank. Maar hoe kan de moederbank dan onafhankelijk functioneren als de minister van Financiën en de governor, de adviezen van deze man accepteren? Fritz-Krockow heeft in 2009, toen hij nog werkzaam was bij het IMF, een boek geschreven over Suriname: Suriname Towards stability and growth. Dit epistel werd uitgebracht toen wijlen André Telting nog governor was en de Surinaamse economie als stabiel kon worden gezien. Wat voor positieve bijdrage heeft deze adviseur gebracht na 2011, nadat hij in dienst trad van de Surinaamse overheid? Naar onze mening heeft deze regering met Hoefdraad als governor van de Centrale Bank en daarna als minister van Financiën, alleen maar slechte macro-economische beslissingen genomen, waardoor zij vervolgens over moest gaan tot het lenen van enorme bedragen om de overheidsuitgaven in balans te houden. Deze mannen hebben gezorgd voor het slechte financiële beleid van de regering Bouterse. Deze adviseur toucheert dan ook nog een bedrag van US-dollar 20.000 per maand voor zijn diensten en dan wel vanaf 2011. We zijn nu in het jaar 2019, kan het dan nog dat deze man na acht jaar nog steeds wordt betaald voor zijn niet indrukwekkende  prestaties? Volgens drs. Jim Bousaid heeft Hoefdraad niets aan een buitenlandse adviseur die hem niet eens goed weet te adviseren. Bousaid heeft dan ook helemaal gelijk wanneer hij zegt, dat we niet kunnen toestaan dat dit soort mannen voor ons komen beslissen wat wij in dit land moeten doen. Keerpunt staat dan ook achter de mening van Bousaid, dat we Surinamers nodig hebben die competent zijn en die hun hart op de juiste plaats hebben en die desnoods gratis willen werken. Suriname heeft competente Srananmangs nodig die het land op het goede spoor zullen brengen, want met het beleid van de regering Bouterse zijn we allemaal alleen maar armer geworden en over vooruitgang kan er niet eens gesproken worden. Suriname heeft weer een ‘wonder boy’ nodig op de Centrale Bank, zoals André Telting, een minister van Financiën als Humphrey Hildenberg en directeur op  het Bureau voor de Staatsschuld zoals Henk Abrahams dat was. Hopelijk komt er na 2020 een zeer positieve ommekeer.