February 23, 2019


DE ZOVEELSTE LENING


February 23, 2019

Onlangs heeft de Wereldbank een bedrag van US-dollar 35 miljoen voor Suriname goedgekeurd voor een overstromingsrisicobeheerproject. Deze lening zal de drainage-infrastructuur verbeteren en het Saramacca-kanaalsysteem versterken. Dit project zal gefinancierd worden door de International Bank for Reconstruction and Development (IBRD) en heeft een eindvervaldag van dertig jaar, inclusief een aflossingsvrije periode van zes jaar.  Maar wie kan ons kunnen garanderen, dat dit geld daadwerkelijk wordt gebruikt om de drainage-infrastructuur te verbeteren? We kennen allemaal wel het bekende Nederlandse spreekwoord: Van de hand in de tand leven, hetgeen wil zeggen: zo gauw er geld is, wordt het meteen weer uitgeven. Zo werkt de regering Bouterse, sinds zij met allerlei leningen/kredieten onze economie op een kunstmatige manier in stand houdt. Er zijn in de afgelopen acht jaar verschillende leningen afgesloten door de regering Bouterse, maar tot nu toe is er geen transparantie gedemonstreerd, waar het geld precies aan wordt besteed. De media krijgt zelden of nooit te horen, waaraan het geld wordt uitgegeven. Dan vindt de regering het vreemd, wanneer ze wordt voorgehouden dat geld verdampt, maar hoe moet je het anders betitelen wanneer al het geld uit de vele leningen van de regering Bouterse zonder verantwoording aan het volk wordt uitgegeven? Natuurlijk zullen en kunnen we niet alles wat deze regering doet en of heeft gedaan, onder de noemer ‘corruptieve handelingen’ plaatsen, maar er zijn voorbeelden van zware corruptie, waarbij de president nog steeds doet alsof zijn neus bloedt. Er zal altijd wel kritiek zijn op het bestuur van een Surinaamse regering; bij de ene regering is het beleid namelijk slechter dan bij de andere. Indien je bestuur positieve groei tot stand brengt voor het gehele land, zal de kritiek zeker afnemen, maar als je een desastreus beleid voert waardoor het volk pinaart, dan is het logisch dat er kritiek komt. Ten aanzien van het overstromingsrisicobeheerproject dat gefinancierd wordt door de Wereldbank, zullen de gevolgen van overstromingen die verergeren door hevige regenval en ontoereikende drainage in dichtbevolkte stedelijke gebieden, worden tegengegaan. Het Saramaccakanaal dat de Suriname -en Saramaccarivier met elkaar verbindt, is een belangrijke binnenlandse scheepvaartverbinding en het belangrijkste drainagesysteem voor de centrale en westelijke gebieden van Paramaribo.  Dit klinkt allemaal heel mooi en indrukwekkend, maar om serieus te blijven, hoe zullen wij in de nabije toekomst al deze leningen terugbetalen? De regering Bouterse zal tot 2020 op onverantwoordelijke wijze blijven lenen. Gelet op de economische crisis, zou deze regering eigenlijk op elk cent moeten letten, want deze leenziekte maakt dat onze economie de nodige groei zal blijven ontberen.