Oppositie eist inzage briefwisseling Hoefdraad – Gersie

De oppositie heeft gisteren geëist dat minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, het parlement inzage geeft in de briefwisseling die plaatsvond tussen hem en de ontslagen governor Glenn Gersie. Dit naar aanleiding van de uitspraak van de minister dat Gersie op de hoogte was van de redenen die ten grondslag liggen aan zijn ontslag, omdat die door de minister in een briefwisseling aan hem zijn voorgehouden. De oppositie eiste hierop inzage in deze briefwisseling. Hoefdraad gaf aan dat de informatie voor de regering heel gevoelig is en dat het belangrijk is voor Gersie en voor de stabiliteit van de Centrale Bank om geen deel te worden van een politiek steekspel.
Ook is het niet de bedoeling dat Gersie besproken wordt in het parlement. Het verzoek werd wel aangenomen, maar de minister gaf te kennen eerst te overleggen met de president en daarna met Gersie over welke brieven afgestaan kunnen worden aan het parlement.
De oppositie nam hier geen genoegen mee. Chan Santokhi, fractieleider van de VHP, zei dat de minister het doet overkomen alsof het gaat om persoonlijke brieven tussen twee vrienden. Hij gaat ervan uit dat als twee monetaire autoriteiten een correspondentie voeren, dat dat conform de regels van de Bankwet is gedaan en dat het parlement daarom geïnteresseerd is in wat er in de brieven staat. Mahinder Jogi (VHP) gaf aan dat ervoor gewaakt moet worden dat het gezag van het parlement wordt uitgehold en stelde voor dat Hoefdraad de brieven onmiddellijk gaat halen. André Misiekaba, fractieleider van de NDP, was niet van mening dat het gezag van het parlement wordt uitgehold en ging mee met het voorstel van Hoefdraad. Het is volgens Misiekaba billijk dat de minister zegt in conclaaf te willen treden met Gersie om te weten als hij wil dat de stukken besproken worden. Melvin Bouva (NDP) vroeg om rust en orde in het parlement. De minister was volgens hem niet onwelwillend en deelt ook de mening dat transparantie op de eerste plaats komt. Echter is Bouva van mening dat het respect voor de twee autoriteiten die (schriftelijk) met elkaar in gesprek waren, aanwezig moet zijn. Het is volgens hem nog niet gebleken dat de governor ermee instemt dat zijn correspondentie wordt besproken. Bouva zei dat het daarom goed is dat het parlement wacht.
Marinus Bee (ABOP) is van mening dat Hoefdraad Gersie reeds heeft besproken door aan te geven dat hij bij de bespreking met de president alleen wilde praten over zijn afkoopregeling. In een tijdperk van technologie moet de minister in staat zijn de brief per mail doen toekomen aan het parlement. Gregory Rusland (NPS) gaf aan dat de discussies belangrijk zijn, omdat het gaat om instituten waarbij DNA het recht heeft om te weten wat er gebeurt. “Om zaken goed te bestuderen en te analyseren moeten we zaken op papier hebben. Het is geen document van de minister van Financiën privé en de governor privé. Het zijn instituties van de staat en dus correspondenties van de staat en DNA moet anytime inzage kunnen krijgen”, zei Rusland. Hij stelde daarom voor dat de minister de stukken laat zien.

 

door Priscilla Kia

More
articles