Hof van Justitie is regering erkentelijk

De waarnemend president van het Hof van Justitie, Iwan Rasoelbaks, sprak vandaag tijdens de installatie van mr. Soebhaschandre Punwasi tot lid van het hof en van mr. Maureen Dayala, mr. Eric Rudge, mr. Duncan Nanhoe, mr. Lydia Ravenberg, mr. Clayton Wallerlei en mr. Jimmy Kasdipowidjojo tot leden-plaatsvervangers, zijn erkentelijkheid uit aan de regering voor haar beleid om de rechterlijke macht verder te versterken. Het stemt het hof goed dat het beleid van de regering voor wat betreft de rechtspraak, erop gericht is om de rechtsstaat van Suriname rechtstatelijk en staatsrechterkijk te versterken met het benoemen van de zeven nieuwe rechters.
Hij noemde enkele markante acties op vanuit de zijde van de regering, het instemmen met een ontwerpwet houdende vaststelling geldende voorzieningen voor de leden van de rechterlijke macht, de goedkeuring van interim-directeur voor de bedrijfsvoering van de rechterlijke organisatie en het uitvoeren van het verzelfstandigingsplan, het goedkeuren en maandelijks beschikbaar stellen van middelen aan het hof voor zijn operationele behoeften, goedkeuring van capaciteitsuitbreiding van de rechterlijke macht en de rechterlijke organisatie middels de RIO-opleidingen en de schrijfjuristenopleidingen, de beschikbaarstelling van middelen voor het Project Wegschrijven van Achterstanden, het instemmen voor het operationeel maken van een communicatie unit, het opkrikken van de beveiliging van de rechterlijke organisatie middels het beschikbaar stellen van beveiligingsfunctionarissen.
“Het moet de regering meegegeven worden dat dit serieuze stappen van beleidsuitvoering zijn om niet alleen het evenwicht tussen de drie staatsmachten te herstellen, maar ook te garanderen dat de samenleving goede toegang heeft tot snelle, efficiënte, deskundige en transparante rechtspraak”, aldus Rasoelbaks. Hij gaf aan dat vanwege de vele achterstanden en lange doorlooptijden in rechtszaken, er al geruime tijd behoefte tot verruiming bestaat voor de capaciteit van de rechterlijke macht. “De identificatie, benoeming, beëdiging en installatie is het resultaat van goed staatsrechtelijke en rechtsstatelijke architectuur tussen de rechterlijke macht en de uitvoerende macht, een en ander zoals verankerd in de Grondwet van de republiek Suriname”, aldus Rasoelbaks. Hij gaf aan dat met de nieuwe rechters, de rechtspraak weer kan ademen. De waarnemend president van het hof gaf aan dat met de zeven nieuwe rechter er ademruimte is gekomen, maar dat het nog niet voldoende is. Het hof zal daarom de regering wederom vragen om in te stemmen met een identificatie en selectie ronde die binnen afzienbare tijd in te lassen en voordragen voor benoeming. Hij gaf in dat in de komende vijf jaar, vijf rechters met pensioen zullen gaan en om niet terug te vallen, kijkt het hof ook naar de kandidaten die moeten afstuderen van de RIO-opleidingen. Het hof heeft minimaal veertig rechters nodig voor snelle en efficiënte rechtspraak. “Collega- rechters, het hof vertrouwt en rekent erop dat u uw ambt als rechter conform onder door u afgelegde eed en met inachtneming van de gedragscode voor rechters zult uitoefenen, onafhankelijk, onpartijdig, integer, deskundig, betamelijk en gelijkig”, aldus Rasoelbaks.

 

door Johannes Damodar Patak

More
articles