Voorbereidingen protestacties verlopen vlot

De voorbereidingen voor de protestacties tegen de Wet Rij- en Voertuigen-belasting verlopen vlot. Zowel Lionel Zweers als Xaviera Jessurun van The Next Generation Movement Suriname (NGM), hebben acties gepland.
Op 22 februari heeft Jessurun alle autobestuurders opgeroepen om massaal te voldoen aan hun belastingplicht. Met dit model wil de organisatie aantonen dat de regering niet in staat is om zoveel belastingbetalers in één keer af te handelen. NGM vindt dat de rij- en voertuigenbelasting niet rechtvaardig is, omdat de regering niet duidelijk kan aangeven wat er met de belastinggelden zal gebeuren. Zweers heeft als eis dat de regering de Wet Rij- en Voertuigenbelasting terugdraait. Hij heeft voor 23 en 28 februari een protestloop gepland. Er zal vanaf het CCS gelopen worden naar het oud vlaggenplein.
Zweers had vorig jaar al acties gepland, maar die werden uitgesteld toen de regering de betaalperiode had verlengd. Hij geeft aan dat het om dezelfde acties gaat. Vanuit verschillende organisaties heeft Zweers ondersteuning gevonden voor zijn actie, maar het is nog niet duidelijk als de betreffende organisaties de acties fysiek zullen ondersteunen. De op-komst zal volgens hem afhangen van de opkomst van de actie van Xessu-run. Zweers geeft aan dat hij zelf ook aanwezig zal zijn om de actie van NGM te ondersteunen.

Hij heeft zijn actiemodel inmiddels gewijzigd. Aanvankelijk had hij automobilisten opgeroepen om hun voertuig voor het Kabinet van de President te stoppen, maar nu wordt het een protestloop. Zweers zegt het actiemodel te hebben gewijzigd, omdat hij geen vergunning heeft aangevraagd. Hij heeft geen geloof in districtscommissaris Mike Nerkust, omdat die een aanhanger is van de regering. “Wij willen binnen wet en regel handelen”, zegt de activist. Inmiddels heeft Strei! een verzoekschrift bij de kortgedingrechter ingediend waarin zij eist dat de regering de rij- en voertuigenbelasting terugdraait.

door Johannes Damodar Patak

More
articles