DNA-voorzitter ziet occupatieprobleem graag opgelost

De voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), Jennifer Geerlings-Simons, ziet graag dat het occupatieprobleem te Sunny Point en Tamansarie gauw wordt opgelost door de regering. Over dit probleem werden er vragen gesteld tijdens de openbare vergadering in de assemblee. Volgens Geerlings-Simons hebben verschillende regeringen het occupatieprobleem laten liggen, waardoor dit nu een sociaal probleem is geworden. De assemblee heeft vaker aandacht besteed aan het occupatieprobleem, echter zonder succes. Er zijn in Suriname veel ‘occupanten’, mensen die zonder daarvoor toestemming te hebben van de eigenaar van de grond, een huis hebben gebouwd. De parlementsvoorzitter wil nieuwe occupaties voorkomen en vroeg daarom aan de regering om het probleem aan te pakken. “Wanneer mensen vandaag lopen naar het terrein en het occuperen, moeten zij morgen eraf gehaald worden. Het moet niet jaren duren, totdat het een sociaal vraagstuk wordt. Ook de eigenaren vertegenwoordigen wij, want zij kunnen niet op hun eigen terrein komen. Het heeft twee kanten”, aldus Geerlings-Simons.
Zij vindt het van groot belang dat burgers beseffen dat het strafbaar is om grond te occuperen. Dit probleem kan de regering volgens haar het best oplossen door de mensen te helpen om in hun woonbehoefte te voorzien en meteen op te treden wanneer mensen terreinen van anderen occuperen.
Minister Roline Samsoedin van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) verschafte meer duidelijkheid over de situatie te Sunny Point. De eigenaar is volgens haar in onderhandeling met de mensen, zij kunnen de grond kopen. Ze zegt dat het terrein eigendom is van de verkavelaar, wat betekent dat de overheid slechts kan bemiddelen. ‘’Als wij de mensen daar willen laten wonen, betekent het dat de overheid het terrein moet kopen.’’
Volgens haar wordt niet de juiste informatie gegeven over de situatie.
De rechtmatige eigenaar van de percelen wil volgens Samsoedin geen compensatie in terrein, maar de contante betaling in euro en dat geld heeft de regering volgens haar niet. De minister gaf ook aan dat voor duizenden mensen die reeds een aanvraag in het systeem hebben, een terrein ter be-schikking gesteld moet worden. Voor deze mensen is er niet direct een oplossing.
Er zijn niet onmiddellijk kavels ter beschikking waarop een huis gebouwd kan worden. Enkele parlementariërs waren het niet eens met de informatie van de minister. Volgens hen berust niet alle informatie die door de minister is doorgespeeld, op waarheid.

 

door Kimberley Fräser

More
articles