Verzoekschrift ingediend tegen Wet Rij – en Voertuigenbelasting

Het Centre for Public Affairs Suriname (CPAS) heeft een verzoekschrift ingediend bij het kantongerecht. CPAS eist dat de Wet Rij –en Voertuigenbelasting wordt teruggedraaid. CPAS-voorzitter Anand Biharie, zegt aan de krant dat hij de regering tot maandagavond twaalf uur de tijd heeft gegeven om te praten over het desbetreffende verzoekschrift. Een reactie van de zijde van de regering bleef uit.
Biharie zegt dat pas vanmorgen tegen negen uur, adviseur Jules Wijdenbosch contact opnam met het CPAS. Wijdenbosch zei te willen praten, maar Biharie ging er niet op in. ‘’Het is veel te laat.’’ Met het invoeren van deze wet pleegt de regering volgens hem een wettelijke overtreding op grond van het bestaanszekerheidsrecht. ‘’Het is een schending van de constitutionele mensenrechten, die onder andere inhouden dat de regering erin moet voorzien dat de burger met zijn vaste inkomen moet kunnen voldoen aan de koopkracht’’, zegt Biharie.
In de tweede week van januari heeft Strei! een steekproef gehouden onder 1400 burgers. 92 procent gaf aan niet in staat te zijn om de rij –en voertuigenbelasting te betalen. Biharie heeft toen samen met CPAS de zaak overgenomen. Voor Bihari is het reden genoeg om in het algemeen belang van de samenleving, te eisen dat de wet ingetrokken wordt. “De regering heeft al meer dan twee weken de gelegenheid gehad om in dialoog te treden met de stichting. Om nu nog een dag erbij te nemen door te gaan praten met Wijdenbosch, zal zorgen voor oponthoud”, zegt Biharie. Voor 1 maart moet er een besluit worden genomen. De rechter zal na vijf dagen een besluit nemen als de burgers het betalen van de rij –en voertuigenbelasting kunnen aanhouden. Als het besluit genomen is, zal dat per deurwaardersexploot worden verstuurd naar de president. Biharie verzoekt de burgers die nog geen belasting hebben betaald, deze aan te houden tot de rechter een besluit heeft genomen.

More
articles