USD 35 miljoen geleend bij Wereldbank voor overstromingsrisicobeheer

Meer dan 350.000 mensen in Groot-Paramaribo zullen profiteren van een overstromingsrisicobeheerproject van USD 35 miljoen dat vrijdag 15 februari is goedgekeurd door de raad van bestuur van de Wereldbank. Het project wordt gefinancierd door een lening van USD 35 miljoen van de International Bank for Reconstruction and Development (IBRD) met een eindvervaldag van dertig jaar, inclusief een aflossingsvrije periode van zes jaar. Deze lening zal de drainage-infrastructuur verbeteren en het Saramacca-kanaalsysteem versterken. Suriname is een van de meest kwetsbare landen ter wereld vanwege de gevolgen van overstromingen, aangezien slechts 30 procent van het land een paar meter boven de zeespiegel ligt. Overstromingen worden verergerd door hevige regenval en ontoereikende drainage in dichtbevolkte stedelijke gebieden.
Het Saramacca-kanaal dat de Suriname- en Saramaccarivier met elkaar verbindt, is een belangrijke binnenlandse scheepvaartverbinding en het belangrijkste drainagesysteem voor de centrale en westelijke gebieden van Paramaribo.
“We zijn toegewijd om Suriname te helpen zich aan te passen aan de klimaatverandering en op lange termijn weerstand te bieden tegen klimaatrisico’s. Dit project is voornamelijk van cruciaal belang voor de kwetsbare gemeenschappen van Groot-Paramaribo die elke dag de impact van de klimaatverandering beleven. Het vormt ook een aanvulling op de bestaande inspanningen van andere partners om het rampenrisicobeheer in het land te versterken’’, zegt Thames Sayed, Country Director van de Wereldbank voor het Caribisch gebied.
Ernstige overstromingen hebben de kuststreek en Paramaribo getroffen, waar het grootste deel van de bevolking en de fysieke infrastructuur geconcentreerd zijn. Om het overstromingsgevaar te verminderen, zal het Sarramacca-rehabilitatieproject voor kanaalsystemen de kritieke infrastructuur van de drainage in het Saramacca-kanaal verbeteren om water beter af te voeren, evenals andere gerichte secundaire en tertiaire systemen. Het zal ook het algehele onderhoud van het kanaal en de navigatie optimaliseren; de overstromingstijd voor onroerend goed en bedrijven verminderen; een overstromingsvoorspellingsdienst ontwikkelen; en implementeren van een reactie op noodsituaties in het geval van een natuurramp.

More
articles