Monetaire stabiliteit belangrijke voorwaarde

De Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) heeft kennisgenomen van het besluit tot het doen aftreden van de governor van de Centrale Bank van Suriname. Ongeacht de redenen van het besluit, wenst de Kamer te benadrukken dat monetaire stabiliteit een van de belangrijkste voorwaarden voor economische alsmede sociale groei is.

De Kamer heeft verder kennisgenomen van de explosieve groei van de kosten van de overheid en het toenemende begrotingstekort, en andere mede als gevolg van de groei van de loonsom van meer dan 500 miljoen Surinaamse dollars, de toename van subsidies en projectramingen waarbij leningen als inkomsten zijn gerekend.

De Kamer doet een dringend beroep op de beleidsmakers er dan ook alles aan te doen om de cruciale monetaire stabiliteit te garanderen. De Kamer verwacht onbetwistbare rustgevende signalen naar de samenleving en het bedrijfsleven, in het bijzonder dat er geen grotere monetaire financiering in welke vorm dan ook zal plaatsvinden.

Op haar bedrijven doet de Kamer van Koophandel en Fabrieken als overkoepelende bedrijfsleven organisatie een beroep zich te onthouden van speculatieve handelingen welke de valutawisselkoers mede kunnen stuwen. Wij nemen daarmede als bedrijfsleven onze verantwoordelijkheid in de verwachting dat de uitvoerende macht haar verantwoordelijkheid neemt.

More
articles