‘De regering liegt’

“De regering liegt. Als ik de conferentie bijwoon en luister naar de mooie praatjes van de regering over hoe veilig en gewaarborgd ons bos onderhouden wordt, is het alleen maar duidelijk dat de conferentie gehouden wordt om indruk te maken op de buitenlanders voor het ontvangen van geld voor allerlei dure projecten”, zei Erland Sleur, woordvoerder van de Wayana inheemsen. Gisteren werd naar aanleiding van de High Forest Cover en Low Deforestation conferentie, die gehouden wordt in Royal Torarica van 12 februari t/m 15 februari, een protestactie georganiseerd door Sleur.
Tijdens de conferentie werden er ook plaatjes vertoond van het mooie bos dat Suriname heeft en werd gezegd dat Suriname 93 procent van zijn bos onderhoudt. Volgens Sleur is dat een grove leugen. Hij zegt dat op satellietfoto’s van Suriname, duidelijk te zien is dat Suriname minder dan 85 procent aan tropisch bos over heeft.
Volgens Sleur wordt ons bos vernietigd door Maleisische en Chinese concessionarissen. Zij hebben van de regering vergunningen ontvangen. Hij vertelt dat in het dorp van de Wayana, de situatie verre van rooskleurig is.
“Er is zelfs een tekort aan voedsel, want het water in het dorp is vervuild met het kwik. Vele van onze beschermde dieren zoals de brulaap en luiaard, kun je dood langs de weg vinden. Zelfs de zogenaamde beschermde schilpadden worden vermoord door de vissers. Ondanks alle dure campagnes worden de schilpaddeneieren nog steeds opgeraapt en gegeten en er is niet één iemand die zich zorgen maakt over dit probleem”, aldus Sleur.
Volgens hem worden er overal in de wereld miljoenen gespendeerd aan dure conferenties. Sleur is erg teleurgesteld in de ngo’s. In de jaren ‘60 zijn die goed begonnen met preventieve maatregelen en het erop toezien dat het bos beschermd werd, maar nu zijn ze volgens sleur alleen maar gericht op geld. “Als de ngo’s hun werk deden naar behoren, zouden we een heel andere conferentie houden, één waarbij er samen nagedacht wordt over de bescherming van ons land samen met de bosbeschermers. Als Surinamers gaan ontdekken dat de vernietiging van ons bos negatieve gevolgen zal hebben voor ons milieu, dan zullen we beter actie kunnen ondernemen en de leugens van deze regering afstraffen”, zegt Sleur.
De protestactie begon bij DNA, daarna werd gelopen naar de Palmentuin en vervolgens eindigde werd geëindigd bij Royal Toracica, waar de conferentie gehouden is. Daar hebben ze hun misnoegen geuit. Met deze actie hoopt de groep dat de aangetrokken sponsoren en buitenlanders, een juist beeld krijgen over Suriname alvorens zij besluiten te doneren.

More
articles