Rechterlijke macht 7 rechters rijker

Met de benoeming van oud procureur-generaal en ex-minister van Justitie en Politie, Soebhas Punwasi tot lid van het Hof van Justitie (HvJ) en de juristen Maureen Dayala, Eric Rudge, Duncan Nanhoe, Lydia Ravenberg, Clayton Wallerlei en Jimmy Kasdipowidjojo tot leden plaatsvervangers van het HvJ, is de rechterlijke macht zeven rechters rijker. Met de toevoeging van deze rechters aan de reeds negentien rechters bij het HvJ, is het aantal rechters bij het Hof gestegen naar 26.
Volgens president Desi Bouterse die de leden beëdigde, krijgt het HvJ een versterking om de rechtspraak vlotter voort te zetten. Hiermee zal ook de achterstand in het behandelen van rechtszaken, worden ingelopen. Volgens waarnemend hofpresident Iwan Rasoelbaks, is de versterking nog niet wat ze wezen moet.

Hij streeft naar een minimum van 40 rechters. De invulling van de rechtsprekende posities is volgens Bouterse geen eenvoudige taak. “In onze rechtstaat is het van belang dat de burger zijn of haar rechtsgevoel optimaal kan bevredigen. Wij moeten ons daarom verheugen wanneer rechters benoemd worden”, sprak de president.
Met de beëdiging geeft de regering verder inhoud aan de rechtstaat waarin een goed functionerende rechterlijke organisatie past. Een rechter wordt naar zeggen van de president geacht veel kennis te hebben van het recht. Voorts moet die onpartijdig zijn, van onbesproken gedrag, integer, objectief en betrouwbaar. De beëdiging vond plaats in het Presidentieel Paleis. De zeven rechters worden op 22 februari door het Hof van Justitie in een buitengewone openbare zitting geïnstalleerd.

-door Priscilla Kia-

More
articles