Vrouwen moeten meer durven

De studenten van de masteropleiding in sustainable management of natural resources, hebben samen met de Suriname American Alumni Associa-tion (SAAA), het initiatief genomen om vrouwen aan te moedigen om meer te durven in Science, Technology, Engineering en Mathematics educaties (STEM). Zij hebben in het kader hiervan een filmavond georganiseerd in het University Guesthouse. De avond werd afgesloten met de Amerikaanse speelfilm: Hidden no more. Het thema van de avond was hetzelfde als de titel van de film.
De ambassadeur van Amerika, Karen Williams, gaf in haar toespraak aan dat zij in haar loopbaan vaker voor bepaalde functies is afgewezen, alleen op basis van het feit dat ze een vrouw is. Ze zei dat in deze tijd vrouwen minder vaak te horen krijgen dat een bepaalde functie niet geschikt is voor vrouwen, maar desondanks zijn er toch veel minder vrouwen in hoge posities, vooral als het gaat om posities in techniek en wiskunde.
In Amerika schrijven zich niet alleen veel minder vrouwen in dan mannen voor de STEM- studies, ook streeft slechts een derde van de vrouwen dat zich heeft ingeschreven, daadwerkelijk naar een hoge positie.
Over de afgelopen tien jaren is er een onderzoek gedaan waarom meisjes minder snel kiezen voor STEM- studies en daaruit bleek, dat 74 procent van de meisjes op de lagere scholen interesse toont hierin, maar slechts 0,3 procent kiest voor een universitaire studie in die richting. Er geen bewijs dat vrouwen het vermogen niet hebben om zich te specialiseren in deze studies.
Dr. Shanti Venetiaan, een van de inleiders, gaf in haar inleiding aan dat op de universiteit veel meer vrouwen zich inschrijven voor STEM- studies. De eerste studenten die zijn afgestudeerd en een bachelor in wiskunde behaald hebben, waren alleen maar vrouwen. Wat haar opvalt, is dat er geen geschreven obstakels zijn voor vrouwen om te werken in de technische sector, maar toch gebeurt dat zeer weinig. Uit onderzoek is gebleken dat sommige ondernemers nu wel vrouwen in dienst nemen voor de zo geheten ‘mannen banen’, zoals het rijden op een grote truck. Laboratoria trekken wel veel vrouwen aan, omdat zij over het algemeen efficiënter en netter te werk gaan. Het onderzoek heeft ook uit gewezen dat sommige bedrijven voor hoge posities toch eerder mannen kiezen, want vrouwen kunnen zwanger worden en dat zien veel bedrijven als een extra kostenpost. Er zijn ook verborgen obstakels voor vrouwen en meisjes, waaronder weinig steun vanuit familie, vrienden en kennissen om verder te studeren of om een hoge functie te ambiëren.
Venetiaan hoopt dat vrouwen de kansen aangrijpen die ze geboden worden en dat zij het aandurven om in een hoge functie te stappen. Ze adviseert vrouwen willen doorgroeien op de werkvloer, om zich weerbaar en sterk te maken tegen seksistische uitspraken. “Kies je gevecht, maak je huid zo sterk als een water afkaatsende muur. Als iets waardig is om voor te vechten, durf het gevecht aan te gaan totdat je de overwinning hebt behaald”, aldus Venetiaan.

More
articles