Burgers hebben vertrouwen in instituten

Burgers in Suriname hebben vergeleken met burgers in Guyana, Trinidad en Brazilië, meer vertrouwen in instituten. Dit bleek uit de presentatie Het vertrouwen van de burgers in instituten in nationaal en regionaal perspectief, die prof. Marten Schalkwijk hield tijdens de nationale conferentie van de VHP. Schalkwijk haalde een onderzoek aan dat door The Latin American Public Opinion Project (LAPOP) is uitgevoerd in 2014. Lapop ondezrocht het vertrouwen dat burgers hebben in onder andere rechtssysteem, parlement, politie, politieke partijen, media, kerken en religieuze organisaties. In 2017 had in Nederland 75 procent vertrouwen in de politie, maar slechts 31 procent in de kerk.
Vertrouwen is volgens Schalkwijk de basis van de samenleving en van groot belang voor de economische groei. Het bepaalt ook in welke mate de samenleving zich positief zal ontwikkelen. Als er geruchten de ronde doen over de koers, stijgt die volgens Schalkwijk binnen een paar dagen. Wantrouwen verdubbelt de kosten van samendoen. Vertrouwen wordt gemeten en de handelingen van de overheid, kunnen volgens Schalkwijk vertrouwen opbouwen of afbreken. Gebleken is dat in onze regio, het vertrouwen van de burgers in hun regering erg gedaald is. In 2016 geloofde slechts 22 procent van de burgers in Latijns-Amerika dat hun regering werkte voor het welzijn van het hele volk. De meerderheid was van oordeel dat de machthebbers alleen hun eigen voordeel zochten. ‘’Wanneer we dus herstel willen, dan moet het vertrouwen van de burgers in het bestuur en vooral in de instituten en in de leiders, weer toenemen.’’
Uit onderzoek blijkt ook dat 50 procent van de respondenten denkt dat het parlement, president, DC’s en de politie, betrokken is bij corruptie. Het is belangrijk om te weten hoe de samenleving denkt, want wantrouwen kan volgens Schalkwijk onder andere tot een burgeroorlog leiden. Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat religieuze christelijke organisaties meer van zich moeten laten horen. “Het lijkt alsof men zich in zijn eigen kerk of moskee opsluit en alleen voor dienstverlening naar buiten komt”, aldus Schalkwijk.

door Kimberley Fräser

More
articles