February 5, 2019


Chinese gemeenschap krijgt 50 ha grond


February 5, 2019

“Als gebaar van goede wil, gaat de overheid 50 hectare grond ter beschikking stellen aan de Chinese gemeenschap. Het is voor religieuze doeleinden, om een tempel neer te zetten en een ander deel is bedoeld voor andere ceremonieën, zoals begrafenissen. Als u instemt met de locatie, kan het ministerie van grondzaken aan de slag om zaken in orde te maken”, aldus vicepresident Ashwin Adhin bij het nieuwjaarsdiner dat aangeboden werd door de vereniging Fa Tjauw Song Foei in Chi Min.
Adhin sprak namens president Desiré Bouterse. Hij verzekerde ook de veiligheid van de Chinese gemeenschap dit jaar scherper te stellen. De Chinese verengingen hebben de overheid meerdere malen om aandacht gevraagd hiervoor. De vicepresident gaf aan dat het Safe City project reeds van start is gegaan met ruim 300 camera’s in Groot-Paramaribo, waardoor er 24 uur per dag toezicht zal worden gehouden. Er komen ook meer camera’s in Wanica en Albina. Daarnaast zal de politie veel mobieler zijn dankzij de 200 vervoermiddelen die het korps erbij krijgt. Voorzitter Chen Jin Hua van de vereniging Fa Tjauw Song Foei, merkte op dat het een stuk veiliger was in het laatste kwartaal van 2018. Hij vroeg daarom de regering om meer maatregelen te treffen die gepaard gaan met zwaardere straffen.
Chen en de Chinese ambassadeur Liu Quan, zijn zeer erkentelijk voor het feit dat Suriname als enige land op het westelijk halfrond, Chinees Nieuwjaar tot een nationale vrije dag heeft erkend. Ook zijn enkele bestuursleden van Fa Tjauw Song Foei benoemd tot Ridder in de Ere-orde van de Palm. Ambassadeur Liu is tevreden over het afgelopen jaar. Hij somde tal van belangrijke gebeurtenissen op die volgens hem de relatie tussen beide landen verder zal versterken.

door Kimberley Fräser