PL gaat voor blokvorming

Pertjajah Luhur (PL) staat open voor blokvorming voor de komende verkiezingen. Dit liet PL-voorzitter Paul Somohardjo, gisteren weten tijdens de bestuursverkiezingen in het partijcentrum aan de Mangrostraat. Somohardjo is opnieuw gekozen tot voorzitter van de partij en Hendrik Setrowidjojo als voorzitter van de partijraad. Er was een consensuslijst voor het hoofdbestuur en een voor de partijraad.
Somohardjo merkte op dat de NDP hoogstwaarschijnlijk een blok zal vormen en dat de VHP al heeft aangekondigd dat zij alleen de verkiezingen in zal gaan. Het vormen van een derde blok is volgens hem de enige manier om de andere partijen af te remmen. Somohardjo benadrukte dat een derde blok corrigerend kan optreden en de richting zal bepalen. Hij zei dat het niet de eerste keer is dat er een derde blok wordt gevormd, zo was er in 1996 sprake van het Middenblok in samenwerking met DA’91.
De VHP zegt alleen de verkiezingen in te zullen gaan. Dit is volgens Somohardjo geen probleem, maar de ervaring leert dat er problemen ontstaan wanneer één partij de absolute macht heeft. De PL-voorzitter liet weten dat de partij niet alleen voor zetels gaat, maar ook voor regeermacht. Het derde blok zal volgens hem in staat moeten zijn om het eerste en tweede blok in balans te brengen. Dit kan volgens Somohardjo alleen als de PL minimaal 10 zetels behaalt.
Partijkernen en structuren moeten volgens Somohardjo extra alert zijn op mogelijke fraude bij de komende verkiezingen. Hij gaf aan niet te willen zeggen dat er gefraudeerd zal worden, maar waakzaamheid blijft geboden. Bij de vorige verkiezingen waren de verkiezingsuitslagen pas na vier dagen binnen, ook is het Centraal Hoofdstem-bureau voornamelijk bemenst met mensen van de NDP. Het hoofdbestuur van de PL is uitgebreid naar 42 leden en de partijraad naar 29.

Om dit mogelijk te maken, werden de statuten gewijzigd. De PL is klaar voor de verkiezingen in 2020 en is ervan overtuigd dat zij een belangrijke rol zal spelen bij het vormen van een regering.

 

-door Johannes Damodar Patak-

 

More
articles