Bouterse moet Maduro aansporen tot nieuwe verkiezingen

foto: Louis Alfaisie

De meeste landen in de wereld erkennen Juan Guiado als de nieuwe interim-president van Venezuela en roepen op tot het houden van nieuwe verkiezingen. Suriname heeft zich hierover nog niet uitgesproken. William Waidoe, PL-parlementariër en lid van de vaste commissie van het ministerie van Buitenlandse Zaken, zegt desgevraagd dat president Desiré Bouterse op basis van de persoonlijke relatie die hij heeft met de Venezolaanse president Nicolás Maduro, contact op moet nemen met Maduro.
De president moet volgens Waidoe zijn telefoon pakken en Maduro opbellen. Volgens Waidoe kan hij bijvoorbeeld zeggen: “Ik ben niet tegen onze vriendschap, maar ik doe een oproep voor het Venezolaans volk.”
Waidoe zegt dat Maduro in feite geen problemen zou moeten hebben om nieuwe verkiezingen uit te schrijven, als hij van oordeel is dat hij een goede leider is. “Hij zou niet bang moeten zijn voor tegenstanders.” De gezamenlijke oppositie in De Nationale Assemblee (DNA) heeft een verklaring uitgegeven waarin zij zich solidair verklaart met het Venezolaanse volk en oproept tot nieuwe verkiezingen. Waidoe benadrukt dat de verkiezingen wel betrouwbaar en eerlijk dienen te geschieden. Hij merkt op dat sinds het bestaan van de mensheid, er opstanden zijn geweest van volkeren die opkomen voor hun kinderen. ‘’Er zijn altijd leiders in de wereld die denken dat zij het beter kunnen.’’
Op sociale media wordt het volk van Venezuela geprezen, omdat het in groten getale geprotesteerd heeft tegen Maduro.
Op sociale media vinden sommigen dat Suriname daar een voorbeeld aan mag nemen. Waidoe is van mening dat het Surinaamse volk nog niet zover is om massaal de straat op te gaan. Hij geeft aan dat wij de limiet nog niet hebben bereikt, de situatie in Suriname is lang niet zo erg als in Venezuela. Het verschil is volgens hem dat in Venezuela de situatie niet erger kan worden en dat ouderen alles doen om de toekomst van hun kinderen te verbeteren. “Die situatie hebben wij niet in ons land”, zegt Waidoe.

door Johannes Damodar Patak

More
articles