Wijzigen straatnamen heeft veel consequenties

De Hoogestraat zal binnenkort de Eugène Gesselstraat heten. De nieuwe straatnaam is een cadeau van het Kabinet van de President aan de historicus en politiek analist Eugène Gessel, die afgelopen woensdag zijn 100e verjaardag vierde.
Het wijzigen van straatnamen heeft volgens bestuurskundige August Boldewijn een heleboel consequenties. Zo moet het adres van de bewoners, bedrijven en instanties die in desbetreffende straat gevestigd zijn, gewijzigd worden. Volgens Boldewijn is het wijzigen van straatnamen op documenten en brieven alleen maar geldverlies, terwijl de bewoners in de problemen kunnen komen met zakenpartners. Het ministerie van Binnenlandse Zaken moet volgens Boldewijn erop toezien dat er officieel openbaarheid wordt gegeven aan elke naamsverandering, zodat niet alleen de burgers, maar ook instanties zoals banken, bedrijven en ministeries, rekening kunnen houden met de naamswijziging.
Volgens de bestuurskundige moet de regering vooral voorzichtig zijn met het vernoemen van straten naar politici. Hetzelfde geldt voor het oprichten van standbeelden of het vernoemen van gebouwen en vliegvelden naar personen. Dit, omdat afhankelijk van de politieke visie en cultuur, mensen tot een andere beslissing kunnen komen, wat erin kan resulteren dat straatnamen worden weggehaald of standbeelden omver getrokken worden. Hij vraagt zich hierbij ook af als het juist is om mensen die nog in leven zijn, te vernoemen naar straten met het risico dat deze personen nog in staat zijn negatieve zaken te verrichten. De straat draagt dan al een bepaalde naam als het kwaad geschiedt. Volgens hem is het beter als er gewacht wordt tot na het overlijden. “In het buitenland wordt er altijd rekening mee gehouden dat mensen alsnog verraad kunnen plegen. Suriname moet dit goed in overweging nemen”, zegt Boldewijn.
Het is niet de eerste keer dat straatnamen vernoemd worden naar invloedrijke personen in Suriname. Zo is in het verleden onder andere de Gravenstraat vernoemd naar de politicus Henck Arron, de Coppenamestraat is vernoemd naar Jaggernath Lachmon, politicus en oprichter van de politieke partij VHP. Volgens Boldewijn is er geen bepaalde regel voor het vernoemen van straten naar personen. Wel is er net zoals bij de decoraties, een commissie die nagaat wat de verworvenheden van de desbetreffende persoon zijn alvorens een bepaalde straat naar hem vernoemd wordt. Het geven van straatnamen valt onder de afdeling Commissie Straatnaamgeving van het ministerie van Binnenlandse Zaken als het gaat om woningbouwprojecten op overheidsgronden. De straatnaamgeving op particuliere woningbouwprojecten is een aangelegenheid van de particulier. De overheid heeft daar geen zeggenschap in.

 

door Priscilla Kia

More
articles