Bousaid maakt zich ernstige zorgen over onze economie

“Ons land gaat de verkeerde kant op en de risico’s nemen gestaag toe. Er is dan ook behoefte aan bijsturing en hervorming”, zei econoom Jim Bousaid gisteravond op de nieuwjaarsreceptie van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) in Hotel Torarica. Bousaid, lid van de VES en oud-directeur van de Hakrinbank, hield een toespraak die als titel had: Met bezieling op weg naar voorspoed. VES-voorzitter Winston Ramautarsing deelde de mening van Bousaid en voegde eraan toe, dat als wij met een goed bestuur werken en met zijn allen de schouders eronder zetten, dan kunnen we een redelijk acceptabele welvaart bereiken en hoeven we niet alleen maar te lenen.
Bousaid stelde dat zowel onze eigen deskundigen als diverse internationale organisaties, een scala aan aanbevelingen hebben gedaan om de economie weer vlot te trekken, maar onze beleidsmakers hebben hiermee weinig gedaan. “Ze reageren te laat, te weinig en in bepaalde opzichten zelfs contraproductief. Wellicht spelen korte termijn politieke overwegingen een rol”, aldus Bousaid. Volgens de econoom had de crisis niet zo erg hoeven zijn als de beleidsmakers in het begin van de crisis, de juiste maatregelen hadden genomen.
Bousaid zei zich ernstige zorgen te maken over onze economie. Het volk moet volgens hem beseffen dat de politiek gefocust is op de volgende verkiezingen, maar economen kijken naar de volgende generatie. “Wij moeten het huidige ongunstige getij keren om de weg naar voorspoed weer in te slaan. Wij zijn ongetwijfeld daartoe in staat. Ons geliefde, mooie en potentieel rijke land biedt daartoe ruimschoots de mogelijkheden. Laten wij met ons hart en ziel op de juiste plaats voor Suriname, ons in het vervolg meer inzetten voor een betere samenleving en met bezieling weer op weg gaan naar duurzame welvaart en voorspoed”, sloot hij zijn toespraak af.
In zijn toespraak haalde Bousaid onder andere het bruto binnenlands product (bbp), betalingsbalans, monetaire reserve, wisselkoers, staatsfinanciën en staatsschuld, monetaire ontwikkeling en diversificatie van de economie, aan. Wat de ontwikkeling van de overheidsfinanciën betreft, is er volgens Bousaid een zorgwekkende discrepantie ontstaan tussen feitelijke ontwikkelingen op dit terrein enerzijds en de algemeen aanvaarde theoretisch grondbeginselen met betrekking tot deugdelijk management van financiën anderzijds. Hij zei dat wij op pijnlijke wijze hebben ondervonden welke nadelen deze discrepantie voor ons met zich meebrengt. “Theorie en ervaring leren ons dat gezonde overheidsfinanciën en een goed doordacht budgettair beleid, cruciaal zijn voor een evenwichtige en stabiele economie. Anderzijds zullen onevenwichtige staatsfinanciën en een zwak beleid, de stabiliteit en duurzame groei van de economie ondermijnen.”
Voor Bousaid staat vast dat macro-economische stabilisatie en het voeren van een anticyclisch begrotingsbeleid, vereist zijn. Volgens hem faalde ons structureel en conjunctureel beleid, waardoor ons welvaartsniveau lager lag dan haalbaar was bij een goed en consistent beleid. “Laten wij met de komende parlementsverkiezingen in het vooruitzicht, niet in dezelfde fouten vervallen en de uitgaven ongecontroleerd verhogen. Het politieke argument dat voorafgaand aan de verkiezingen, de uitgaven extra moeten worden verhoogd, snijdt naar mijn oordeel economisch geen hout en is op termijn schadelijk voor ons land.”
Over de overheidsfinanciën zei Bousaid: “Van belang voor herstel van gezonde overheidsfinanciën is dat diverse instituten zoals de Centrale Bank, het Planbureau en het Bureau voor de Staatschuld, hun verantwoordelijkheid nemen en de regering en het parlement betrouwbare adviezen geven over het te voeren beleid.” Hij zei dat Suriname een voorbeeld moet nemen aan de Verenigde Staten en India, die in december 2018 een krachtig standpunt innamen om hun onafhankelijkheid ten opzichte van de zittende regering te borgen. De recente wisseling van de wacht binnen de Raad van Commissarissen en de Centrale Bank van Suriname, draagt volgens Bousaid bij aan de zorgen omtrent de onafhankelijkheid van deze instelling.
Op deze avond werd ook de VES-Master Thesis prijs uitgereikt. Er waren drie genomineerden: Winishka Sewnarain, Lucinda Lie A Ling en Raj Paltantewari. De winnaar werd Paltante-wari, de titel van zijn thesis is: The motivational factors that influence youth to venture into entrepreneurship in a government-oriented business environment.

 

door Kimberley Fräser

More
articles