Bouterse: Economische groei verwachtbaar

Bij de algemene politieke beschouwingen die gisteren in een plenaire vergadering in De Nationale Assemblee (DNA) zijn gehouden, heeft president Desiré Bouterse op vragen van leden van het parlement, door middel van diverse cijfers aangegeven dat de economie sinds 2017 groeit. Hoewel de cijfers van 2018 nog niet zijn gepubliceerd, gelooft de president dat de groei in de economie ook in dat jaar is toegenomen.
Uit cijfers van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) die in oktober 2018 zijn uitgegeven, blijkt volgens de president, dat er in 2017 een keerpunt kwam ten opzichte van de negatieve economische groei van 2015 en 2016. “We zien dan een lichte toename van het bbp”, haalde de president aan. In 2015 was de groei – 3,4 procent en het bbp SRD zestien miljoen driehonderd zeven en vijftig. In 2016 was de groei – 5,6 procent en het bbp SRD negentien miljoen zevenhonderd twintig duizend. In 2017 was de groei 1,7 procent, wat gelijk was aan een bbp van 22 miljoen negen honderd achtenzeventig SRD.
Diverse indicatoren uit de mijnbouwsector en niet-mijnbouwsectoren, geven volgens Bouterse aan dat de positieve groei van onze economie in 2018 verder zal toenemen. De regeringsleider wees erop dat de voorlopige beschikbare cijfers van de sectoren visserij, landbouw, veeteelt, constructie, hotelwezens en restaurants, de conclusie wettigen van een groei van 10 procent. “De cijfers in de mijnbouwsector rechtvaardigen de conclusie dat bij deze sector er sprake zal zijn van een groei van circa 8, 5 procent. Het ABS zal de bbp- cijfers voor 2018 in de tweede helft van dit jaar bekendmaken.”
Verder haalde Bouterse aan dat uit de beschikbare cijfers blijkt dat de inflatie een neergaande trend vertoont. “In november 2018 was het inflatiecijfers over de afgelopen 12 maanden 5,5 procent en dit is gunstig ten opzichte van een jaar geleden, toen was het inflatiecijfer 9,2 procent.” In vergelijking met november 2016 was het inflatiecijfer 57 procent. Het jaar gemiddelde inflatie cijfer in 2018, zal naar schatting volgens de president op 7 procent komen tegenover 22 procent in 2017.
Ook wees Bouterse op de schulden die gemaakt zijn in de afgelopen periode. Hij haalde aan dat tot en met het derde kwartaal van 2018, er drie nieuwe buitenlandse leningen zijn afgesloten, twee met de Export &Import Bank of India en één met de Caribbean Development Bank. “In totaal heeft de overheid van januari tot en met november een bedrag van 144 miljoen getrokken, zij heeft in dezelfde periode USS-dollar 123 miljoen afgelost op de buitenlandse schuld. De buitenlandse schuld van eind 2017 is hierdoor op eind september 2018 afgeslankt met US-dollar 21 miljoen.”
Voor wat de binnenlandse schuld betreft, haalde Bouterse aan dat de totale binnenlandse schuld van eind 2017 toenam van SRD zeventien miljoen negenhonderd drieënvijftig naar SRD achttien miljoen driehonderd tweeëndertig tegen eind november 2018.
Het grootste deel van het intern en extern geleende geld, is volgens de president aangewend ter verwezenlijking van groeibevorderende infrastructuur en sociale projecten. Bij het eerste wordt er onder andere gedacht aan de Highway en de nieuwe brug over het Saramaccakanaal. Bij het tweede wordt gedacht aan de bouw van een studentencomplex en de geplande woningbouw.

More
articles