Binnenkort nieuwe lokale babyvoeding

Een nieuwe voedzame en in Suriname geproduceerde babyvoeding zal dit jaar op de markt worden gebracht. De vrouwenorganisatie Wi Uma Fu Sranan heeft het afgelopen weekend tastings gehouden voor dit product. De babyvoeding zal in verschillende smaken worden vervaardigd. Met deze pap zal de organisatie zich richten op baby’s ouder dan zes maanden. “Wij promoten geen bijvoeding voor baby’s jonger dan zes maanden”, benadrukt voorzitter Tanja Lieuw A Sjoe van de vrouwenorganisatie.

De organisatie heeft samen met voedseltechnoloog Domien  Bruinsma, deze babypap ontwikkeld op basis van lokale grondstoffen, hetgeen voldoet aan de normen gesteld door Codex en het World Food Program. Vrouwen van verschillende organisaties mochten deze pap proeven en op papier hun mening geven. Wi Uma Fu Sranan heeft ernaar gestreefd om volledig gebruik te maken van lokale grondstoffen. “Dit zal ertoe moeten leiden dat het product redelijk geprijsd is en dus betaalbaar is. Met de informatie verkregen bij de tastings, zal worden gewerkt aan het verbeteren van de smaak of samenstelling van het product”, aldus voedseltechnoloog Bruinsma.

Voedingswaarde

De pap bestaat uit cassave, dat vooral zetmeel en vitaminemineralen bevat. Verder is bij de samenstelling van het product voor de voedingswaarden eiwitten en vetten gekeken naar combinatiemogelijkheden met bonen, pinda’s of soya. “In veel landen wordt er gewerkt met granen als basis. Hier beginnen we met cassave en vullen wij het aan met rijst. Daarin zitten meer eiwitten dan cassave.”

More
articles