Oranje trein gaat voor minstens 28 zetels

“A oranje trein dies na wan non-stop trein en we go gi moro dan 28 zetels”, aldus VHP-voorzitter Chan Santhoki, afgelopen zaterdagavond tijdens de manifestatie die de VHP hield in De Olifant in verband met het 70-jarig bestaan van de partij. De partij gaat voor minstens 28 zetels, maar Santokhi denkt dat er zelfs 30 zetels behaald kunnen worden. Santhoki was in een opperbeste stemming tijdens de zeer drukbezochte manifestatie. De target was gesteld op 10.000 man, volgens de topman bestond de massa uit meer dan 13.000 man. “Deze grote groep heeft laten zien dat wij de belangrijkste partij nu zijn. Vandaag hebben alle mensen die twijfelden, zweefden of niet wisten wat ze moesten doen, gekozen voor de Oranje partij.”
De VHP is volgens Santokhi meer dan een partij, de partij staat voor verandering, ontwikkeling en energie, dat laatste was volgens hem duidelijk zichtbaar tijdens de manifestatie.

Hij stelde dat de mensen hebben laten zien dat zij moed en verantwoording durven te nemen. ‘’Een jaar geleden zou de partij niet zo druk bezocht zijn, omdat de mensen toen uit angst voor de huidige regering, niet hun gezicht lieten zien. En uiteraard is de grote olifant een grote kankantrie geworden. Dit is een teken dat de VHP met haar achterban, het land uit de armoede zal halen’’, sprak Santokhi.
De partij richt zich met name op de toekomst van jongeren, vrouwen, ondernemers en het binnenland. Santhoki hield de aanwezigen voor dat de VHP niet over zoveel middelen beschikt, maar toch in staat is projecten uit te voeren in het belang van het volk en gaat voor duurzame ontwikkeling. Dit in tegenstelling tot de regering, die veel meer heeft, maar niet eens in staat is een cassavefabriek op te zetten. ‘’De oranje partij is de redder van Suriname’’, sprak Santokhi, die voorts zei ervan overtuigd te zijn dat de VHP het anders zal doen dan de huidige regering. Hij vroeg de aanwezigen om geduld te betrachten en vol te houden: ’’We gaan het land uit de crisis halen.”

Cheung en Van Samson groots binnengehaald
Criticus, artiest en voormalig NDP-lid Cedric van Samson is amen met Noreen Cheung, groots binnengehaald door de VHP. Van Samson, bekend van het radioprogramma Tap a Dek, sprak over de situatie waarin de huidige regering het land heeft gebracht. “Leningen nemen is normaal, but you can’t lend money to spend the money, zoals de huidige regering dat doet.” Wie het land vooruit kan brengen, die moet volgens hem aan het roer komen. “No meki no wan man e kweki rassenhaat nanga yu. Er zijn mensen die met rassenhaat bezig zijn en niet in staat zijn ontwikkeling te brengen. Un ab wan man fanodu sa kan set a optie en a man dat na, Chan”, aldus Samson.

Sharman belooft medicijnenfabriek
Dew Sharman, arts, zei ironisch dat alle diarreetabletten en pampers met spoed naar de Eerste Rijweg zijn gebracht, toen men zag hoe groot de massa bij de VHP was. De regering heeft, aldus Sharman, de mensen voor de gek gehouden door ze voor te houden dat ze gratis gezondheidszorg zouden krijgen. Hij merkte op dat die gratis zorg erin geresulteerd heeft dat ruim 150.000 mensen geen medische verzekering hebben. Hij zei dat er nu politiek wordt gevoerd met de BaZo-kaarten, die worden als warme bollen verstrekt. De arts merkte op dat het de VHP is geweest die aan de wieg stond van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, het Mungra Medisch Centrum en zelfs ook de voorbereidingen heeft getroffen voor het ziekenhuis te Marowijne. Volgens hem is het Wanica Ziekenhuis het enige ziekenhuis waarmee de regering bezig is, maar dat is tot op heden niet opgeleverd, ondanks de vele leningen die zij heeft afgesloten. Sharman gaf aan dat de Wet Nationale Basiszorgverzekering alleen maar voor ellende heeft gezorgd en dat hij vernomen heeft dat de regering van plan is om de medicijnklapper te reduceren. Dit zal volgens hem betekenen dat mensen die moeten dialyseren, een hartoperatie moeten ondergaan of een kankerbehandeling, aan hun lot worden overgelaten. “Wij gaan het anders doen, historisch is dat aantoonbaar. Wij gaan ervoor zorgen dat er nooit meer schaarste aan medicijnen zal zijn. We zetten een fabriek op in 2020 en 2021”, aldus Sharman. Hij benadrukte dat zonder een gezond volk er niets gedaan kan worden.

‘Misiekaba’ van de VHP
Miguel Abaas, voormalig Abop-lid en nu VHP’er, hield een speech en werd ‘’de Misiekaba van de VHP’’, genoemd. Abaas gaf aan dat de regering praat over de ontwikkeling van het binnenland, maar tot op heden is er niets gerealiseerd. Hij zei dat er gekeken moet worden naar een partij die ontwikkeling brengt. “Ik ben moe om in een hokje te stemmen en etnisch stemmen brengt geen ontwikkeling, daarom gaan we stemmen voor de VHP.” Hij vroeg om de VHP 28 zetels te geven en garandeerde dat het binnenland zeker ontwikkeld zal worden. Abaas zei dat men ‘’stand by’’ moet zijn, omdat het gele nummer gaat bellen, maar dat men op zijn hoede moet blijven.

‘Regering, begin in te pakken’
“Regering, begin de lege dozen bij de Chinese winkels op te halen en begin in te pakken”, waren de woorden van Mahinder Jogi. Hij benadrukte dat er genoeg lege dozen zijn ontstaan door het gevoerde beleid. Jogi bracht in herinnering dat Bouterse wijlen Jaggernath Lachmon had voorgehouden om tomaat te gaan planten. Volgens Jogi wordt het tijd dat de president nu zelf tomaat gaat planten. ‘’Begin nu’’, zei Jogi. “70 jaar VHP, 70 jaar vertrouwen, hoop en ontwikkeling en een begrip in de samenleving” zei Jogi. Hij gaf aan dat het gaat om ontwikkeling van zowel in de coalitie als in de oppositie. Hij merkte op dat de VHP geen kleine partij is die vandaag is opgericht en morgen is gebroken. Hij zei dat de VHP al 70 jaar lang werkt voor dit land en in verschillende sectoren ontwikkeling heeft gebracht. Hij noemde de Anton de Kom Universiteit van Suriname, het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, algemeen kiesrecht in 1948, de verbroederingspolitiek en de vele polders in de districten. “Vandaag de dag rennen mensen, anderen met gronden en anderen met aardappelen om stemmen te winnen.” Jogi gaf aan dat de verbroederingspolitiek aan de wieg stond van de transformatie van de VHP onder leiding van Santokhi. De massa van afgelopen zaterdag was volgens hem het gezicht van de nieuwe VHP. Hij merkte op dat de regering tien jaar lang voor armoede heeft gezorgd. ‘’De VHP zal Suriname uit de armoede halen’’, zei Jogi.

-door Kimberley Fräser en Johannes Damodar Patak-

 

VHP-voorzitter Chan Santokhi drukt de hand van erevoorzitter Ramdien Sardjoe, na zijn toespraak afgelopen zaterdag tijdens de drukbezochte politieke manifestatie. (foto: Regilio Derby)

More
articles