‘Dikke onvoldoende uitvoering Anticorruptiewet’

Het aannamen van de Anticorruptiewet in 2017, is volgens Carl Breeveld, fractieleider van DOE, zonder meer prijzenswaardig. Het is een initiatief waar niet alleen DOE, maar ook andere partijen, voor hebben gepleit. Breeveld haalde bij de behandeling van de algemene politieke beschouwingen afgelopen donderdag in De Nationale Assemblee aan, dat zij allen hoopvol gestemd waren, echter bakt de regering er niets van als het aankomt op transparantie en openbaarheid van bestuur. ‘‘Een dikke onvoldoende voor de uitvoering van de Anticorruptiewet’’, benadrukte het assembleelid.

Breeveld haalde aan dat zoals de wet het voorschrijft, hij zijn bezittingen wilde aangeven zodat de samenleving weet waar hij over beschikt, maar ook andere officiële personen en functionarissen in onze samenleving, dienen dat te doen. “Dit houdt op. Dit zijn zaken die gewoon uitgevoerd moeten worden. We can do the job, maar als de moreel-ethische basis en integer leiderschap ontbreken to do the job right, dan gebeurt er misschien wel wat, maar de basis blijft me I and myself”, aldus Breeveld.
De parlementariër mist in de jaarrede de voortvarendheid om de Anticorruptiewet te operationaliseren, waardoor de verschillende onderdelen in de wet handen en voeten kunnen krijgen. Hij vraagt de regering waar de staatsbesluiten blijven. Hij gaf aan dat als corruptie een cultuur is geworden, dan ziet de DOE- fractie dat er op urgente wijze hieraan gewerkt moet worden. ‘‘Yes, we can do the job, is hier meer dan noodzakelijk. Een kruistocht tegen corruptie vraagt om daadkracht en geen slappe uitspraken. Corruptie en fraude betekenen dat de staat miljoenen aan inkomsten derft en zo wordt de armoede in ons land in stand gehouden”, zei Breeveld.
Hij heeft de regering meerdere malen gevraagd wat de daadwerkelijke stappen zijn die op dit punt worden ondernomen. ‘’De regering mag zichzelf niet vrij pleiten, want zeker als we zeggen: we willen een kruistocht voeren, dan moeten we duidelijke stappen zien.”
Breeveld wees erop dat staatsmiddelen nog steeds verkwanseld worden en dat een gedegen aanpak uitblijft. ‘’We zien geen concrete stappen vanuit de regering.” Suriname doet het op internationaal vlak voor wat betreft het aanpakken van corruptie, nog steeds slecht. De corruptieschandalen en drugsvangsten zijn volgens hem geen goed visitekaartje voor ons land. “De regering mag werkelijk heel hard daaraan gaan werken. En ik hoor ook graag wat de president hierover te zeggen heeft”, aldus Breeveld.

More
articles