Rechterlijke macht beslist over inzetten Amnestiewet na vonnis

NDP-fractieleider André Misiekaba, gaf afgelopen donderdag tijdens de algemene politieke beschouwingen aan, dat de Amnestiewet in het 8 De-cemberstrafproces, blijft gelden voor zijn fractie. Hij zei deze wet te zien als een politieke oplossing voor een politiek probleem. De Amnestiewet mag volgens bestuurskundige August Boldewijn dan recht overeind staan voor de NDP-fractie, maar het is de rechterlijke macht die beslist hoe zij met deze wet omgaat nadat het vonnis is uitgesproken. Als mensen standrechtelijk zijn geëxecuteerd, is de rechterlijke macht genoodzaakt een onderzoeksproces in te zetten. Zowel de Amnestiewet als artikel 148, heeft de voortgang van het 8 Decemberstrafproces niet kunnen stuiten. Dat zal volgens Boldewijn ook niet het geval zijn als vonnis is gewezen. Hoewel de wetgevende macht (het parlement) de wet kan inzetten, kan de rechterlijke macht bepalen geen interventie te willen van een wet die het proces torpedeert.
Amnestie kan, aldus Boldewijn, be-trekking hebben op strafbare daden die in een bepaalde periode of in verband met bepaalde omstandigheden gepleegd zijn. Hierbij wordt aan de hand van de omstandigheden gesteld dat wat zich heeft voorgedaan, niet anders kon. Hij noemt als voorbeeld de staatsgreep. In het geval van het 8 Decemberstrafproces is de situatie anders.
De mannen zijn uit hun bed gehaald en vermoord. Ze waren niet op de vlucht, maar zijn op een bepaalde plek van voren doodgeschoten. “Dit is een totaal andere situatie. Er moet nu bewezen worden dat deze vijftien personen inderdaad een staatsgreep wilden plegen. De rechterlijke macht moet hiervoor wettig en overtuigend bewijs hebben. Op basis daarvan zal het vonnis uitgesproken worden”, zegt Boldewijn.
In Suriname is er al twee keren amnestie verleend aan personen. Eerst in 1989 door president Johan Ferrier aan de militairen die de staatsgreep gepleegd hadden, onder wie ook Desiré Bouterse die nu president is en hoofdverdachte is in het 8 decemberproces. Er werd ook amnestie verleend aan de mensen die betrokken waren bij de Binnenlandse Oorlog.
De Amnestiewet vereist de gewone meerderheid van het aantal stemmen in het parlement. Volgens Boldewijn werd de wet in 2012 gewijzigd door De Nationale Assemblee om de termijn te verlengen, zodat ook strafbare feiten tussen 1 april 1980 en 31 december 1984 eronder zouden vallen, waaronder ook de 8 decembermoorden.
Volgens Boldewijn zijn de omstandigheden ten aanzien van de 8 decembermoorden anders en kan het proces niet gestuit worden. Over het verlenen van gratie, zegt Boldewijn dat alleen de president gratie kan verlenen aan een persoon na advies te hebben ingewonnen van de rechter die vonnis heeft gewezen. Hij denkt niet dat het mogelijk zal zijn dat de president zichzelf gratie verleent.

door Priscilla Kia

More
articles