Regering heeft weinig voornemens uitgevoerd in 2018

De fractieleider van de VHP, Chan Santokhi, haalde gisteren tijdens de behandeling van de algemene politieke beschouwingen in De Nationale Assemblee (DNA) aan, dat er weinig voornemens van de regering zijn uitgevoerd in het jaar 2018. Echter is dat volgens hem niet incidenteel. “Het is niet slechts incidenteel voor 2018, maar we zien ook in de afgelopen jaren dat er systematisch voornemens uitgesproken worden die niet gerealiseerd worden.”
Santokhi haalde diverse voorbeelden aan van zaken die wel beloofd, maar niet gerealiseerd zijn: treinen, zeehaven, fly-over, cacaoproductie, cassavefabriek, naschoolse opvang, basiszorgverzekering die hersteld zou worden en het Academisch Medisch Centrum.
Het oppositielid wil dat de regering duidelijk aangeeft wat de oorzaak hiervan is: schieten bepaalde instituten tekort, gebrek om plannen te maken of uit te voeren of was het een pure misleiding van het volk.
Het oppositielid wil dat de regering aangeeft welke voornemens wel zijn uitgevoerd, die voor het jaar 2018 waren uitgesproken. Gezien het hele staatapparaat en alle staatsmiddelen zijn ingezet om die doelen te realiseren, zou de president volgens hem moeten komen uitleggen wat hij ervan terecht heeft gebracht.
“Regering, we zijn benieuwd of de doelen behaald zijn en waarom ze niet behaald zijn. Laten we ook horen of er fouten zijn gemaakt en of u die fouten gaat corrigeren in 2019.” De VHP-fractie kijkt ook uit naar een antwoord op de vraag of er een evaluatie is gepleegd over het beleid van 2018 en de doelen die men graag zou willen realiseren.
Santokhi haalde een aantal belangrijke voornemens uit 2018 aan. Er is volgens hem niet veel gerealiseerd. Zo haalde hij aan dat er met Suralco afsluitende afspraken gemaakt zouden worden voor West-Suriname; er zouden parken komen voor het opwekken van energie; er zou meer padie gepland worden; er zouden vijf visserijcorporaties worden opgericht. Verder haalde hij aan dat de regering ook zou werken aan het oplossen van de boedelproblematiek; er zou meer lokaal hout verwerkt worden en de export van rondhout zou ontmoedigd worden; er zou een ground breaking ceremony komen voor Paranam Industry Park; er zouden huisartsenposten komen die permanent open zouden zijn, met name in het binnenland. Santokhi merkte op dat alle medische posthuizen gesloten zijn en er zijn geen huisartsen in het binnenland.
“Er zou een nierdialysecentrum komen. Weet u wat voor hoop u gebracht heeft met dit statement naar toenemende nierdialysepatiënten en kijkt u wat u met die hoop doet, regering. Wat is er terechtgekomen? Dat willen we concreet horen”, benadrukte de VHP-fractieleider.
De voorzitter van DNA, Jennifer Geerlings-Simons, haalde aan dat de algemene politieke beschouwingen, een reactie van de verschillende fracties in DNA is op de jaarrede van de president. De president geeft in de jaarrede de uitgangspunten van het beleid en andere zaken die het land betreffen, aan. Gisteren was het de beurt van het parlement om te reageren op de jaarrede. Geerlings-Simons zegt dat de president de volgende keer zal antwoorden.

door Richelle Mac-Nack

More
articles