‘Wij groeien en gaan verder groeien’

De VHP heeft gisteren in het kader van haar 70-jarig bestaan, een dankdienst gehouden in haar partijcentrum De Olifant. De dienst was drukbezocht. VHP-voorzitter Chan Santokhi, gaf aan dat de VHP in die 70 jaar, getransformeerd is van een etnische naar een multi-etnische partij. Ook is de partij volgens hem een moderne politieke beweging geworden. Hij benadrukte dat de VHP groeit en verder zal blijven groeien. Santokhi zei dat de oranje partij zich niet laat afleiden door geruchten en zich ook niet in een hokje zal laten duwen. Hij zei dat iedereen nodig is om de reddingsoperatie te laten slagen en te werken aan de verdere ontwikkeling van ons land. Samenwerking is volgens Santokhi hierbij van groot belang.
Ook erevoorzitter Ramdien Sardjoe was aanwezig. Politieke leiders van de PL, DOE, ABOP, NPS, PALU en VHP Nederland, waren aanwezig en brachten ook een felicitatieboodschap uit.
De dankdienst begon met een gebed van verschillende geestelijke leiders die de Almachtige vroegen om de VHP te zegenen. De redactiecommissie van de VHP onder leiding van Sonny Hira, heeft een jubileumboek over 70 jaar VHP uitgebracht. In dit boek zijn de verschillende verdiensten van de oranje partij opgenomen.
“Zeventig jaar VHP, dat is een hele tijd. Maar de vervaldatum van de VHP is nog lang niet in zicht”, zei DA’91-voorzitter Angelic Alihusain- del Castilho. De Founding Fathers begonnen volgens haar bij de oprichting van de VHP aan een nieuw politiek leven geleid door idealen van vrijheid en harmonie. Nu, 70 jaar later, wordt de balans opgemaakt. Het is volgens haar niet te ontkennen dat de VHP in de afgelopen 70 jaar een rol van betekenis heeft gespeeld in de vormgeving van deze principes. “De verbroederingspolitiek en de emancipatorische beleidsaanpak vooral in de beginjaren van de partij, hebben veel betekend voor de toen nog achtergestelde districtbewoners. Het heeft bijgedragen aan het bewaren van de harmonie in onze samenleving. Het heeft een significante inbreng aan de fundering van de vreedzame samenleving die wij nu ervaren”, aldus de DA’91-voorzitter.
Vijftig jaar lang was het Jaggernath Lachmon die leiding gaf aan de partij. Vandaag is het Chan Santokhi. “En voorzitter, ik weet niet hoe lang u nog voorzitter zult zijn, maar ik ben overtuigd dat wanneer wij aan de volgende voorzitter van de VHP worden voorgesteld, dat er gezegd zal worden: ‘Ik stel u voor aan haar als de volgende voorzitter van de VHP’, want als het aankomt op de politieke activering van vrouwen, dan heeft de VHP daar wel een handje van. Er liggen nog vele bijzondere momenten in het verschiet”, zei Alihusain-del Castilho. Abop-voorzitter Ronnie Brunswijk, deed opnieuw een oproep om samen te werken om de zittende regering te verslaan. Zaterdag houdt de VHP een grote politieke manifestatie in partijcentrum De Olifant.

 

door Johannes Damodar Patak

More
articles