‘De rijstboeren zijn onschuldig’

“De rijstboeren zijn onschuldig”, benadrukt Radjoe Bhikharie, voorzitter van de Bond van Surinaamse Padieproducenten (BSP), tegenover De West naar aanleiding van de grote drugsvangst op de Dr. Jules Sedney haven. Hij geeft aan dat de rijstboeren onterecht worden geassocieerd met drugs en een stigma opgeplakt krijgen.
“Waarom zou een rijstboer zo hard ploegen om rijst in te zaaien om daarna ook nog uitgebuit te worden door de opkopers voor een goede prijs”, zegt hij. Volgens hem moet er niet ge-keken worden richting de rijstboeren, maar naar de verwerkers en opkopers, waarmee hij niet wil zeggen dat zij drugsdealers zijn.
Bhikharie vertelt dat erop sociale media flink wordt uitgehaald naar de rijstboeren, terwijl zij niets met de drugsvangst te maken hebben. In vrij korte tijd is de rijstsector betrokken bij twee drugsvangsten. Eerst bij het drugsvliegtuig dat geland was in een rijstareaal te Saramacca en recent de drugsvangst van 2300 kilo cocaïne in twee containers waarin rijst zat voor de export. Bhikharie zegt dat hierdoor het imago van de rijstsector aangetast wordt. “Niet alleen de rijstsector, maar ook ons land lijdt hieronder”, zegt hij. Bij het reizen worden Surinamers volgens hem al extra in de gaten gehouden en nu kan ook de export van rijst in gevaar komen.
Hij vindt het niet terecht dat de rijstsector er met de haren wordt bijgesleept. In het verleden zijn er ook drugs onderschept die verstopt waren in groenten en in bacoven. “Dat wil niet zeggen dat die sectoren ook in drugs handelen”, benadrukt de BSP-voorzitter.
Dergelijke beschuldigingen zorgen er volgens hem voor dat jongeren niet gemotiveerd zijn om in de rijstsector te gaan werken, terwijl die juist vanwege de vergrijzing, jongeren nodig heeft.
Rijst van de ondernemer Nitender Oem-rawsingh, was in dezelfde containers opgeslagen als de drugs. De ondernemer is in Guyana doodgeschoten. Bhikharie zegt dat hij het vreemd vindt dat de politie en het Openbaar Ministerie, Oemrawsingh hebben heen gestuurd na verhoor.
Wanneer bij iemand een kleine hoeveelheid drugs wordt aangetroffen, wordt de persoon direct ingesloten, maar bij grote drugsvangsten wordt er volgens hem anders gewerkt. Bhikharie zegt de ontwikkelingen te blijven volgen.

door Johannes Damodar Patak

More
articles