Vaderschapsverlof moet balans brengen in ouderschap

Vaders moeten voortaan ook verlof kunnen krijgen voor de bevalling van hun vrouw. Dit wil De Nationale Assemblee (DNA) bewerkstelligen via de conceptwet ‘Bescherming moederschap’, welke afgelopen vrijdag in het parlement is behandeld. Vrouwen zijn bij wet al beschermd tegen alle vormen van discriminatie wanneer ze in verwachting zijn. Met een zwangerschapsverlof voor de vader, willen de wetgevers ervoor zorgen dat er een balans komt in het bevorderen van het ouderschap tussen man en vrouw.
De minister van Arbeid, Soewarto Moestadja, haalde aan dat de vrije dagen die de man krijgt, meer ten gunste zijn van zijn vrouw die pas bevallen is en de opvoeding van het pasgeboren kind. De minister wees erop dat dit vaderschapsverlof dat in de wet als een plicht van de man opgenomen kan worden, niet zonder controle zal geschieden. Hij wees erop dat er vanuit de dienst Arbeidsinspectie toezicht gehouden zal worden op de manier waarop de man invulling hieraan.
In de conceptwet is opgenomen dat de man elf dagen aan zwangerschapsverlof mag opnemen. Commissievoorzitter Jennifer Vreedzaam, ziet graag dat dit teruggebracht wordt naar acht dagen. Dit is volgens haar genoeg voor zwangerschapsverlof voor de man als het aantal dagen verspreid wordt vanaf de dag van de bevalling tot enkele dagen daarna.
De nieuwe wet voorziet ook in een fonds dat de ouders een zwangerschapstoelage geeft. Het parlement zal dit in een plenaire vergadering bespreken. De wet moet ook nog op enkele punten aangescherpt worden. Verder regelt deze wet ook de positie van de vrouw tijdens een zwangerschap op zowel de publieke als private arbeidsmarkt. Vreedzaam benadrukte dat het te maken heeft met de gelijkheid op de werkvloer. Ze is van mening dat er een verandering moet komen over de rol van de werkgever en de werknemer als het gaat om betaald werk en het privéleven.
Dew Sharman (VHP) haalde aan dat het niet mooi is dat Suriname pas na een eeuw, nadat de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) is opgericht en dergelijke beschermende wetten heeft aanbevolen, tot het besef komt en nu pas acties onderneemt om iets dat een must is, in orde te maken.

More
articles