Grassalco sluit partnerschap met Frans lab Vitropic

De plantvermeerderingspoot van Staatsmijnbouwbedrijf N.V. Grassalco, InVitroplants Grassalco, heeft een strategische, technologische en commercieel partnerschap gesloten met het wereldvermaarde Frans laboratorium Vitropic. Daartoe is op dinsdag 8 januari jongstleden een Memorandum of Understanding (MoU) getekend op het hoofdkantoor van het Frans bedrijf in Montpellier, Frankrijk. Vitropic gaat voor 30 procent participeren in InVitroPlants Grassalco, terwijl 70 procent in handen blijft van het Staatsmijnbouwbedrijf. De intentieverklaring is voor Grassalco ondertekend door president-directeur, Sergio Akiemboto. Voor Vitropic deed directeur Jean Marc Deboin dat. Voor deze gelegenheid vertoefde ook de general-manager van InVitroPlants Grassalco, Philippe Dury, in Frankrijk. De Surinaamse ambassade in dat land heeft ondersteuning verleend bij deze belangrijke ondertekening.

PORTFOLIO

Vitropic is een dependance van het wereldbekende Cirad, het landbouwonderzoekscentrum voor tropische gewassen van de Franse overheid. Door de samenwerking verzekert InVitroplants Grassalco zich onder meer van de overdracht van de modernste landbouwtechnologie en kennis. Voorts krijgt het toegang tot een belangrijk portfolio van verbeterde en hoogwaardige voedingsgewassen waaronder bananen, bacoven, suikerriet, ananas, gember en zoete patat. Op commercieel gebied kan het laboratorium onder meer toegang krijgen tot de Franse markt.

Vandaag werd reeds uitvoering gegeven aan de intentieverklaring.  Hiervoor vertoeft een vertegenwoordiger van Vitropic voor een week in Suriname om het personeel van InVitroPlants Grassalco verder te trainen. Binnenkort gaat een team van het Franse lab en van het Staatsmijnbouwbedrijf aan de slag om de samenwerking te formaliseren. Gedacht wordt aan het opzetten van een aparte entiteit, waarbij Vitropic voor 30 procent participeert in het laboratorium in Commewijne. 70 procent blijft in handen van het Staatsmijnbouwbedrijf.

PLATFORM

Zowel Akiemboto als Deboin, lieten zich in hun toespraak verheugd en zeer enthousiast uit over de samenwerking die nu officieel is beklonken. De afgelopen maanden hebben de Fransen reeds technische ondersteuning en adviezen gegeven aan het lab in Suriname. Deboin benadrukt dat met het partnerschap Vitropic een belangrijk platform erbij krijgt voor de ontwikkeling, productie en afzet van verbeterde landbouwgewassen in de Caribische regio en daarbuiten. Hij gelooft dat de samenwerking veel potentie heeft tot verdere groei.

BANGE TERMIJN PARTNERSCHAP

Volgens Akiemboto heeft Vitropic de afgelopen periode, ondanks dat er nog geen overeenkomst was, laten blijken zeer geїnteresseerd te zijn in een samenwerking. “Het gaf ons een goed gevoel dat jullie serieus waren en daadwerkelijk willen helpen. Ik geloof dat dit partnership er een is voor de lange termijn.” Akiemboto hield de Fransen voor dat het heel moeilijk geweest om personen en instanties in Suriname te overtuigen dat een Staatsmijnbouwbedrijf geld investeert in de landbouwsector. Echter gelooft hij dat met het partnerschap met het Frans laboratorium, hij gesterkt wordt om het gekozen pad van diversificatie te vervolgen. Hoewel hij onderstreept dat met de samenwerking inkomsten gegenereerd moeten worden, zegt Akiemboto dat de overdracht van moderne landbouwkennis niet onderschat moet worden. “Wat het meest belangrijk is op de lange termijn, is dat wij in staat zijn jullie expertise en know how over te dragen aan Surinamers. Wij kijken daarom uit naar het moment dat jullie deskundigen onze experts zullen tillen naar een hoger niveau in landbouwontwikkeling”, zegt Akiemboto.

SOLICAZ

Intussen is een samenwerking met Solicaz, een Frans onderzoeks- en ontwikkelingscentrum, in de maak. Dit bedrijf, gevestigd in Frans-Guyana, is gespecialiseerd in grondherstel, herbegroeiing en herbebossing van uitgemijnde mijnbouwarealen. Grassalco wil met behulp van haar plantvermeerderingslaboratorium deze kennis in eigen land inzetten ter ondersteuning van strategieën van mijnbouwbedrijven om de biodiversiteit in uitgemijnde gebieden te herstellen.

More
articles