Assemblee kijkt uit naar 1x24u stroom binnenland

Dinotha Vorswijk (ABOP), Marinus Bee (ABOP) en Wendell Asadang (NDP), allen leden van De Nationale Assemblee (DNA), kijken uit naar het waarmaken van de belofte om de bewoners van het binnenland 1×24 uur van stroom te voorzien. Velen noemen dit een politieke stunt van de NDP om stemmen te winnen. Volgens minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen, zullen ook de dorpen in de kustvlakte voorzien worden van elektriciteit door middel van de aanschaf en installatie van zonne-energiesystemen. Dit elektriciteitsvoorzieningsplan zal vanaf april in delen worden uitgevoerd.
Vorswijk wil het project geen politieke stunt noemen en zegt dat gekeken moet worden wat het wordt. “Op zich is dit een goed project. Ik zal het geen politieke stunt noemen, maar als je een jaar voor de verkiezingen hiermee komt, wat heb je dan in al de jaren gedaan? Als de regering wil aantonen dat het geen politieke stunt is, dan moet ze dit eind januari 2020 waarmaken”, stelt Vorswijk.
Er is volgens haar nog geen beweging te zien in het Boven-Suriname gebied.
Bee heeft niet veel vertrouwen, maar hoopt desondanks dat de regering het project kan afronden. “Zolang we iets positiefs horen, zijn we blij. We kijken nu uit naar de uitvoering. De president gaf aan het tempo te verhogen. Het tempo wordt niet verhoogd, omdat de afgelopen 8-9 jaar ‘goed’ beleid is gevoerd. De focus is om de verkiezing te beïnvloeden. Maar ook al is dat het, we zijn blij met de uitvoering. Sjie na bribi”, stelt Bee.
Volgens Dodson zullen van de 133 dorpen eerst 50 gefaciliteerd worden middels de creditlijn van 20 miljoen US-dollar die India en Suriname zijn overeengekomen voor de aanschaf en installatie van zonne-energiesystemen. In de tweede fase van 38 miljoen US-dollar zullen de overige dorpen aan de beurt komen. Er is een systeem ontwikkeld dat gevoed wordt door een generator. Dankzij dit systeem en de zonnepanelen, zal elk huishouden worden voorzien van stroom. Het project bevindt zich nu in de voorbereidende fase. Dodson wil in april starten met implementatiefase en uiterlijk januari 2020 moet het project zijn afgerond.
Naar zeggen van Vorswijk maakt Atjoni gebruik van het zonne-energiesysteem. Dit werkt volgens haar prima. De bewoners betalen wel veel duurder voor de elektriciteit, maar dat heeft volgens haar te maken met de afstand en het verbruik. “Als het betaalbaar is en de bewoners niet in het donker hoeven te blijven, zijn we tevreden.”
In Marowijne waar Bee als parlementariër functioneert, zijn veel meer dorpen aangesloten op zonne-energie. Echter is Bee van mening dat door middel van verlenging, enkele dorpen gewoon aangesloten zouden kunnen worden op het elektriciteitsnet, omdat ze niet zover liggen van Moengo. Volgens Asadang zal het zonne-energiesysteem het probleem van optimale levering van brandstof aan de dorpen helpen oplossen. Het project is welkom, omdat het brandstofgebrek een enorme impact heeft op het leven van de mensen in het achterland. Dit systeem zal het mogelijk maken dat de mensen hun leven beter kunnen plannen.

 

-door Priscilla Kia-

More
articles