Staatsolie draagt 150 miljoen USD over aan overheid

Staatsolie sluit het jaar 2018 af met een prognose resultaat van ongeveer 170 miljoen USD voor belastingen. “Dit bedrag moet natuurlijk eerst gescreend worden door onze accountants en de Raad van Commissarissen. Afdrachten aan de overheid in 2018 aan belastingen, dividend en loonbelasting bedragen ongeveer 150 miljoen USD”, zegt Ru-dolf Elias, CEO Staatsolie. “Dit is exclusief de Merian goud royalty’s van 10 miljoen USD die worden betaald door Newmont aan de staat. Newmont betaalt ongeveer 40 miljoen USD aan royalty’s waarvan 25 procent namens ons. Alle dochterondernemingen en investeringen zoals de Merian goudmijn en de raffinaderij, maar ook GOw2 en SPCS (elektriciteitscentrale), hebben positief bijgedragen aan onze verdiencapaciteit. De verwachting voor 2019 is ongeveer het zelfde, maar natuurlijk afhankelijk van de olieprijs”, aldus Elias. De zoektocht naar aardolie voor onze kust is al een aantal jaren gaande. Op dit moment heeft Staatsolie een commerciële functie, waarbij olie wordt gevonden, geproduceerd, geraffineerd tot hoogwaardige producten en verkocht aan zowel Gow2 als aan derden.
Staatsolie heeft buiten deze commerciële functie ook een institutionele functie en onderhandelt namens de Staat met internationale bedrijven als er wordt gesproken over contracten op het gebied van olie exploratie. Staatsolie is volledig in handen van de Surinaamse overheid. De overheid verdient goed aan de opbrengsten van het oliebedrijf. De staat Suriname krijgt conform de wet, 36 procent winstbelasting over elke dollar die Staatsolie verdient. De nettowinst van het bedrijf is dan 64 procent van elke dollar, daarvan gaat weer 50 procent in dividend naar de staat. Dit betekent dat 32 cent per dollar overblijft voor het staatsbedrijf om herinvesteringen te plegen.
Daarom is het zo dat de staat bij de winst van 100 miljoen dollar, theoretisch 36 miljoen in belastingen ontvangt en weer 32 miljoen van de nettowinst in dividend (dus 0,68 ct voor iedere dollar). Daarnaast ontvangt de staat ook nog loonbelasting van het staatsbedrijf, royalty’s afkomstig uit de Merian goudmijn en ook nog verbruiksbelasting van de dochteronderneming GOw2. Momenteel produceert Staatsolie dagelijks onshore 16.500 vaten ruwe aardolie, wat neerkomt op een totaal van 6 miljoen vaten per jaar.
“Suriname gebruikt zelf ongeveer 5 miljoen vaten olieproducten per jaar, waardoor wij dus als land een net exporteur zijn. Wanneer de multinationals in de Atlantische Oceaan op olie stuiten, dan zullen de inkomsten van de staat drastisch toenemen”, aldus Elias.

 

door Gladys Findlay

More
articles