January 10, 2019


‘Drugsgeld houdt ons boven water’


January 10, 2019

De handel in drugs is volgens econoom Steven Debipersad, niet te ondersteunen. Wel is volgens hem geconstateerd dat drugsgeld de ellende van onze economie die in 2015-2016 slecht was, heeft verminderd. “Het klinkt gek, maar het houdt ons boven water”, zegt Debipersad naar aanleiding van de partij cocaïne die enkele dagen terug is onderschept op de Dr. Jules Sedney Nieuwe Haven. De partij cocaïne heeft een waarde van miljoenen US-dollars. Debipersad zegt dat deze vorm van export zowel negatieve als positieve invloeden heeft op de economie. Cocaïne wordt volgens hem uit andere Zuid-Amerikaanse landen gehaald en via ons land naar het Caribisch gebied en Europa gesmokkeld. Een negatief aspect is dat het imago van ons land wordt geschaad. Een positief aspect is dat cocaïne een hoge marktwaarde heeft. Het zorgt voor een bepaald bezit en men kan dus meer consumeren. Maar de keerzijde is volgens Debipersad dat men dan wel steeds meer geïmporteerde producten consumeert, want dergelijke handel ondersteunt niet de economie, het ondersteunt slechts de luxe. Overigens stelt Debipersad met klem, dat hij op geen enkel manier deze verboden handel wil goedpraten. Volgens Debipersad is niet bekend wat het totale drugstransport is, omdat het niet gaat om reguliere export, maar hij is er zeker van dat negen van de tien partijen er wel doorheen gaan. Bij reguliere waarde komt een deel van de waarde terug naar Suriname in de vorm van onder andere valuta. Maar bij verboden export, in dit geval cocaïne, is de partij meestal van meerdere personen, daardoor kan niet exact worden aangegeven hoeveel waarde er terugkomt. De economie ziet er volgens Debipersad niet rooskleurig uit. Hij verwacht geen verbetering op korte termijn. Bij cambio’s moet voor 1 US-dollar, SRD 8 worden neergeteld. Hij vindt het vreemd dat er anderhalf jaar terug een stabiliteit van de wisselkoers werd aangekondigd door de regering en dat die plotseling dit jaar weer omhoog schiet. Volgens hem is er nog geen duidelijke reden. Samen met andere economen is hierover van gedachten gewisseld, maar zij zijn er nog niet uit gekomen. Hij zegt dat onze economie afhankelijk is van leningen en dat baart zeker zorgen, vooral omdat de regering bereid is om dit jaar het dubbele van wat zij verdient, te lenen. -door Kimberley Fräser-