January 9, 2019


Bouterse positief over derde termijn presidentschap


January 9, 2019

President Desiré Bouterse, is positief om voor een derde termijn de scepter te zwaaien over het land. Hoewel de president twee zware operaties achter de rug heeft, voelt hij zich nu fit. Hij hoopt indien het volk vertrouwen heeft, er weer voor te gaan. Dit mede door de bijzondere prestaties die de afgelopen jaren geleverd zijn. De president is trots op deze prestaties, omdat de regering volgens hem, ondanks de crisis, in staat is geweest veel plannen te realiseren. De inkomsten uit de mijnbouwsector, waaronder Staatsolie en Newmont, zijn aanzienlijk verhoogd en werken ondersteunend voor de economie. “De inflatie is teruggekeerd en komt dit jaar beneden 10 procent. Zelfs IMF (Internationaal Monetair Fonds) is voorzichtig positief”, zei Bouterse. De regering doet er volgens het staatshoofd alles aan om de stabiliteit van de wisselkoers te handhaven. De president zegt dat hij beloofd had dat de koers omlaag gebracht zou worden, maar het is volgens hem voor de continuïteit van de investeerders en het bedrijfsleven, belangrijker dat de koers stabiel blijft. “Als de koers stabiel is, is er een stukje voorspelbaarheid waarmee gewerkt kan worden. Het is niet rooskleurig, maar laten ze ons geen armoede aanpraten”, stelde de president. Er zijn volgens hem mogelijkheden om de koers omlaag te krijgen, die vereisen de juiste maatregelen door een samenwerking van de cambio’s, centrale bank en de overheid. Hoewel de president trots is op zijn prestaties van de afgelopen jaren, wil hij voorkomen dat hem gezegd wordt dat hij tomaten moet gaan planten, zoals hij dat jaren terug heeft gezegd tegen Lachmon. Deze uitspraak zou volgens hem terecht zijn, omdat hij dit jaar met de wil van God, tegen de 74 aankijkt. Hij zal daarom in volksbelang overwegen om andere mensen met voldoende capaciteiten, de ruimte te geven om de zaak te trekken. Over een mogelijke djugu djugu binnen de NDP, zegt de president, dat de partij zich nu te midden van zware verkiezingen bevindt, waarin fouten zijn geslopen, met name in het district Nickerie zijn zaken mis gegaan. “Mensen die verloren hebben, maken op basis van de statuten, gebruik van het recht om te protesteren”, zei de president. Echter zijn de geconstateerde tekortkomingen over de hele linie, waardoor niet slechts een deel is gedupeerd. Volgens Bouterse kan een dergelijk storm voor kleine partijen duidelijk zijn. De president gaat dit weekend naar Nickerie om de problemen op te lossen.   door Priscilla Kia