January 8, 2019


Biodegradable bakjes als oplossing milieuvervuiling


January 8, 2019

Steeds meer bedrijven zoeken naar duurzame alternatieven voor de vervanging van plastic en plastic verpakkingen. Voor het leveren van een bijdrage aan het verminderen van plastic in ons land, heeft Vikash Bholasing, directeur Beyond Y2K Commodities, het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) benaderd om gezamenlijk de mogelijkheden te bekijken die gezond zijn voor mens en milieu. Onlangs bracht Bholasing vergezeld van zijn partner Shaharudeen Osman, representative in Guyana, een bezoek aan minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T). Bholasing en Osman zijn al geruime tijd bezig met de vervaardiging van biodegradable bakjes in verschillende vormen en afmetingen. Dit product is gemakkelijk afbreekbaar en dus een geschikte vervanging van de welbekende foambakjes. Het duo levert al een aantal jaren deze foodboxjes aan Guyana (grootste afnemer), Sint Vincent en Antigua. Het streven is er opgericht om dit milieuvriendelijke product ook op de Surinaamse markt te krijgen, met de focus op het verminderen van vervuiling van het milieu en de gezondheid van de samenleving. De minister heeft aangegeven zeer ingenomen te zijn met dit bezoek. Hij gaf wel aan eerst met andere stakeholders te zullen brainstormen, omdat deze bakjes veel duurder in prijs zijn dan de normale foambakjes. Hierdoor zal de consument niet gemakkelijk de overweging maken dit product aan te schaffen. De bewindsman heeft samples van de diverse bakjes genomen die bij overleg aan de stakeholders worden getoond. Er is afgesproken dat er een vervolggesprek komt met het duo. In een voorgaande ontmoeting heeft minister Tsang gesprekken gevoerd met Bholasing en Osman en gebrainstormd over hoe geleidelijk aan de single use plastic zakken te vervangen, door duurzaam materiaal. Allen hebben aangegeven de transformatie naar een duurzaam product te willen inzetten. Hiervoor is het wel noodzakelijk dat de wettelijke regelingen in orde zijn, waardoor ook de bewustwording op gang kan worden gebracht.