January 5, 2019


US-dollar koers mogelijk omhoog


January 5, 2019

Er bestaat volgens econoom Wadi Sowma, een reële kans dat de koers van de US-dollar weer omhoog zal gaan. Dit zegt hij naar aanleiding van de schaarste aan dollars. Als er weinig dollars in omloop zijn, terwijl de vraag groot is, zullen er zeker consequenties zijn. Sowma zegt dat er ook voor de banken consequenties zullen zijn. Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen (Akmos), voorspelde de verhoging van de koers reeds vorige maand. Volgens Binda zijn ondernemers nu geneigd om zoveel mogelijk dollars aan te schaffen. De loonsverhogingen hebben er ook voor gezorgd dat de koopkracht toegenomen is en men schroomt niet om de extra gelden om te wisselen in US-dollar. Ook PL-assembleelid William Waidoe, zegt dat de kans groot is dat de dollar koers stijgt. Volgens hem moeten wij hierop bedacht zijn, vooral als economen en ondernemers deze vermoedens hebben. Waidoe zegt dat gezien de economie van Suriname sterk afhankelijk is van de import, het iets is waar serieus naar gekeken moet worden. ‘‘Als ondernemers deze uitspraken doen, is het mogelijk dat de markt weer op hol zal slaan”, aldus Waidoe. Hij zegt dat de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, de import in goede banen zal moeten leiden, anders zal de consument straks weer de dupe zijn. Er is momenteel een schaarste aan Amerikaanse dollars. Waidoe geeft te kennen dat vooral cambio’s hierdoor grote winsten maken. De parlementariër roept de samenleving op om de vraag naar de US-dollar niet verder te stimuleren en dus niet onnodig dollars te kopen, want als de koers eenmaal op hol slaat, zal het volk de grootste verliezer zijn.   door Kimberley Fräser