ONVERANTWOORDELIJKE OUDERS

Elk jaar wordt owru yari uitbundig gevierd in onze binnenstad. De pagara estafette is daarbij de hoofdattractie die rond 12.00 uur aanvangt. Niet zo lang geleden was het  nog een geweldige ervaring om in de binnenstad van Paramaribo te zijn met owru yari.  Tegenwoordig kan deze gebeurtenis in veel opzichten bestempeld worden als horende bij het moreel verval en de bandeloosheid, want op oudejaarsdag zag je in de binnenstad tieners zwaar alcoholische dranken tot zich nemen, ouders die met heel jonge kinderen in stootwagens deel van de menigte uitmaakten en minderjarigen die zonder begeleiding aan het feestgevoel participeerden. Op dat moment vraag je je af: waar is het verantwoordelijkheidsgevoel van bepaalde ouders gebleven? Met een dergelijke levenshouding zakt het land langzamerhand moreel-ethisch volledig in de afgrond. Wanneer je al die jonge kinderen ziet, dan vraag je je wel af waarom men het kind niet leert dat je kunt genieten en feestvieren zonder alcohol en drugs te gebruiken. Het is toch ongehoord, dat er zoveel zuipende kinderen, ja, kinderen, rondlopen in de stad op 31 december? Want als je zestien bent, dan ben je nog een kind, want na yu ma e sorgu yu ete. Is dit het wat we onze opkomende generatie leren? Ga op straat en geniet zo? Is dit genieten?  Staan wij er wel bij stil hoeveel jonge mensen op owru yari een soa, een seksueel overdraagbare aandoening, hebben opgelopen? Ouders en opvoeders moeten de schuld niet zoeken bij ‘deze opkomende generatie’, want het goede voorbeeld geven begint thuis. Wij volwassenen moeten het goede voorbeeld geven en een kind aan zijn lot overlaten en toestaan dat het gaat zuipen op owru yari is geen stijl, want ouders kunnen dan weten wat er daarna kan gebeuren. Of wacht, weten deze ouders niet waar hun kind zich bevindt of wat het uitspookt? Nogmaals, de opvoeding begint thuis en het is niet vanzelfsprekend dat kinderen ‘zelf moeten weten wat ze doen’. We praten over kinderen en die hebben de vorming van hun ouders nodig. Het is heel jammer om te zien hoeveel alcohol en drugs erdoor jongeren worden gebruikt. Het beeld van minderjarigen in het bezit van kratten vol alcohol in de stad, is voor Keerpunt zorgwekkend en triest om te zien. Ook volwassenen met ijsboxen vol sopie in de binnenstad, werden door ons geregistreerd. Het leek wel een estafette sopie drinken. En deze zelfde mensen nemen daarna beschonken deel aan het verkeer. Op deze dag zou de politie massaal blaastesten moeten afnemen bij automobilisten. Het aantal (verkeers)ongevallen rond de jaarwisseling, moet je daarom totaal niet verbazen.