January 5, 2019


GAAT DE WISSELKOERS WEER OMHOOG?


January 5, 2019

Er heerst een schaarste aan Amerikaanse dollars op de lokale markt. Dit komt doordat de euro niet meer gewild is. Door de inbeslagname door de Nederlandse justitie van een geldzending van euro 19,3 miljoen van de Centrale Bank van Suriname, ligt Suriname internationaal onder een vergrootglas. Europa weigert euro’s uit Suriname, maar heeft geen probleem met de tegenwaarde in US- dollars. Hierdoor is de vraag naar Amerikaanse dollars toegenomen, terwijl het aanbod hetzelfde is gebleven. Dit heeft tot gevolg dat veel mensen informele wegen bewandelen om aan Amerikaanse dollars te komen. De druk op de Amerikaanse dollars neemt alsmaar toe, terwijl de Nederlandse regering nog steeds geen duidelijkheid verschaft heeft over wanneer zij van plan is het geld dat zij heeft geconfisqueerd, vrij te geven. Het is niet duidelijk wat de Centrale Bank doet om het geld vrij te krijgen. De druk op de koers zal later dit jaar toenemen, omdat de regering dan een aanvang zal moeten maken het aflossen van diverse leningen. Geen enkel land wil onze SRD, dus moeten de aflossingen in vreemde valuta, dat wil zeggen US-dollar, gedaan worden. Dat betekent dat de overheid zelf dollars nodig zal hebben om te kunnen aflossen. Hoe dit zal uitpakken op de wisselkoers moet nog blijken. Verhoging van de wisselkoers zal regelrecht doorwerken op de prijzen van goederen en diensten. Burgers hebben het nu al behoorlijk moeilijk. President Bouterse sprak in zijn nieuwjaarstoespraak van een stabiele koers. President, wij willen de stabiele koers van SRD 2,80 terug. We willen geen koers van SRD 7,50 die dankzij buitenproportionele uitgaven en een onverantwoord beleid, tot stand is gekomen. Laten wij hopen dat de regering in het verkiezingscampagnejaar besluiten neemt die ten goede zullen komen van het volk. Iets waarin wij weinig hoop hebben, maar niet zomaar zeiden onze bigi sma’s: ‘Hoop doet leven’.