January 4, 2019


Protestactie in voorbereiding


January 4, 2019

Lionel Zweers is bezig om een protestactie voor te bereiden tegen de rij- en voertuigenbelasting. In gesprek met De West, zegt hij dat er overleg wordt gevoerd met verschillende organisaties in de samenleving en ook met groepen die al eerder een protestactie hebben georganiseerd. “Zodra we op één lijn zitten, zal de datum bekend worden gemaakt”, zegt hij. Zweers zegt dat de gesprekken die hij tot nog toe heeft gevoerd, positief zijn. Aanvankelijk had hij op 30 november 2018 een protestactie gepland, maar hij heeft de actie uitgesteld nadat de regering de betaalperiode voor de rij-en voertuigenbelasting had verlengd tot begin maart 2019. Op sociale media werd toen een beroep op hem gedaan om toch een stille loop te houden. De loop begon vanuit het CCS en eindigde bij het oude vlaggenplein aan de Waterkant. Ondanks de ondersteuning op sociale media, had maar één persoon actief deelgenomen aan de stille loop. Zweers geeft aan dat hij dit keer beter voorbereid is en in contact is gekomen met veel meer mensen. Daarom wordt er ook draagvlak gezocht bij diverse organisaties. “Ik ben met mensen in contact gekomen die ervaring en kader hebben en bereid zijn mij te ondersteunen”, aldus Zweers. Zweers eist nog steeds dat de regering de Wet Rij- en Voertuigenbelasting terugdraait, omdat die volgens hem onrechtmatig is. De minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, heeft dit volgens Zweers ook aangegeven door te zeggen dat 10 procent van de rij- en voertuigenbelasting bestemd voor infrastructuur, slechts een druppel is op een gloeiende plaat. Zweers is van mening dat de inkomsten van deze belasting absoluut niet gebruikt mogen worden voor het aflossen van de leningen die de regering heeft afgesloten. De nieuwjaarstoespraak van president Bouterse, heeft geen indruk gemaakt op Zweers. “Ik heb geen hoop en vertrouwen in deze president. Het is nu afwachten en aftellen”, zegt de activist doelend op de komende verkiezingen van 2020. door Johannes Damodar Patak