Brandweer had voldoende equipment bij brand winkelpand

De brandweer had voldoende equipment bij de brand van de winkelpanden op de hoek van de Dr. Sophie Redmondstraat en Zwarthovenbrug-straat op dinsdag 1 januari. Dit zegt brandweervoorlichter Olten Pinas, naar aanleiding van de beweringen op sociale media dat de brandweer niet over voldoende equipment beschikte. Volgens Pinas kunnen deze uitspraken naar het rijk der fabelen worden verwezen.
Pinas geeft aan dat de brandweer wel belemmerd werd door het elektriciteitsnet dat aangesloten was op de panden, hierdoor hadden de brandweerlieden last van stroomstoten, waardoor de werkzaamheden enige tijd moesten worden gestaakt. “De EBS moest erbij komen om de stroom kort te sluiten, zodat we het werk konden voortzetten.” Bij deze brand zijn er vier gebouwen in de as gelegd.
Pinas zegt dat de betonnen palen van het pand Tulipani nog overeind staan, maar de binnenkant van het gebouw is volledig uitgebrand. Volgens hem is er sprake van instortingsgevaar.
De brandweervoorlichter zegt dat deze melding om 00.28 uur binnen kwam, maar als een vuilnisbrand. Het vermoeden bestaat dat het om brandstichting gaat. De politie doet nog onderzoek naar de werkelijke oorzaak van de brand.
Pinas zegt dat er ten tijde van de brand, ook een persoon is aangehouden vanwege plundering. Volgens hem gaat het om een man die op beelden die via sociale media verspreid zijn, te zien is. In de video is te zien hoe de man achternagezeten wordt door een brandweerman.
Bij de brand hebben volgens Pinas twee mensen, een brandweerman en een burger, verwondingen opgelopen. Bij het instorten van een deel van een van de gebouwen, heeft de brandweerman een kapverwonding opgelopen in het gezicht, terwijl de burger een kapverwonding aan zijn hoofd heeft opgelopen. Beide mannen zijn per ontboden ambulance naar de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo vervoerd voor behandeling.
Het is de derde keer dat er brand is uitgebroken op die locatie, zegt Pinas. De eerste keer was op 20 december 1962 en daarna weer in december 1991. Bij de brand van 1991 kwamen er enkele mensen om het leven.

 

door Richelle Mac-Nack

More
articles