Dorp Ovia Olo zit al drie maanden in het donker

Het dorp Ovia Olo in het district Maro-wijne zit al drie maanden in het donker. In tegenstelling tot dorpen in het district Sipaliwini, hebben de bewoners van Ovia Olo, de kerstdagen in het donker doorgebracht. Waarschijnlijk zal dit oud op nieuw ook het geval zijn. Er is namelijk geen geld om een onderdeel van de generator te repareren.
Kapitein Marie Djoe vertelt dat het ministerie van Natuurlijke Hulpbron-nen, drie maanden geleden de generator naar de stad heeft gebracht om te laten reparatie, maar nog steeds niet heeft teruggebracht. Volgens het ministerie is er geen geld voor de reparatie. Djoe geeft aan dat het dorp ook geen geld heeft om het onderdeel te laten repareren. “Toen de radiator kapot was, heeft het dorp zelf geld opgehaald en de radiator gerepareerd, maar wij hebben geen geld voor dit onderdeel”, zegt op.
Marinus Bee, Abop-parlementariër in Marowijne, zegt dat mensen in de dorpen geen prioriteit zijn voor de regering. Het onderdeel is volgens hem al een tijdje naar Surmac gebracht, maar de Dienst Elektriciteit Voorziening (DEV), heeft gezegd dat er geen geld is voor de reparatie.
Volgens hem betalen sommige dorpen daarom zelf voor de kosten voor reparatie en brandstof.
Djoe vindt het jammer dat er zo wordt omgegaan met de bewoners van het dorp, omdat het nooit is voorgekomen dat het dorp heeft moeten aankloppen bij Natuurlijke Hulpbronnen of dat het ministerie problemen heeft met het dorp. “In sommige dorpen wordt er brandstof gestolen, maar in Ovia Olo is dat nooit gebeurd. Ook ons generatorhuis wordt goed onderhouden”, zegt ze. Aangezien het dorp geen geld heeft, zit er niets anders op dan te wachten op het ministerie.

 

door Priscilla Kia

More
articles