VANDALISME

Tijdens het kerstfeest wordt veelal de nadruk gelegd op het licht dat in de harten van de mensen moet stralen. In veel huizen en op veel plaatsen worden lichtjes aangemaakt niet alleen om het huis te versieren, maar ook om stil te staan bij de vrede, liefde en hoop die het kerstfeest met zich meebrengt. Dit jaar werd voor het eerst in het district Albina kerst gevierd met een zeven meter hoge kerstboom naast de gebruikelijke kerkdiensten en activiteiten. De kerstboom staat bij de rotonde aan de Luitenant Weyneweg/Albina. Mensen maken een uitstapje om de kerstboom te bekijken, nemen foto’s. De boom is net als de kerstboom op het Onafhankelijkheidsplein, een trekpleister. De samenleving is zichtbaar blij met dit initiatief. Maar de pret was van korte duur, want al op eerste kerstdag werd de kerstboom door kwaadwilligen in brand gestoken. Er wordt momenteel gewerkt om de boom te herstellen. Het gaat ons verstand te boven dat er mensen zijn die een dergelijk initiatief kapot willen maken. Albina is vooral de afgelopen periode negatief in het nieuws verschenen als het gaat om vandalisme. Dit omdat sommigen tegen de ordening zijn die de overheid in de stad wil brengen. Er wordt al jaren gesproken over hoe Albina tot een trekpleister voor toeristen gemaakt kan worden. Het is nog steeds niet gelukt, omdat toeristen vanwege de chaotische situatie in Albina, er niet willen blijven en meteen doorreizen naar hun plaats van bestemming. Winkeliers laten nog steeds een hoop vuil voor hun winkels staan. Ook het strand is geen trekpleister, dat is op veel plaatsen bezaaid met petflessen en ander afval. Niet lang terug, toen straatventers voor de goede orde naar de marktplaats werden gestuurd om daar hun producten te verkopen, werden de ramen van het commissariaat kapotgeslagen door vandalen. Er moet een mentaliteitsverandering plaatsvinden, niet alleen bij de vandalen, maar ook bij de mensen die debet zijn aan de vervuiling in Albina. Als zelfs een kerstboom niet kan blijven staan zonder vernield te worden, dan zegt dit ons al hoe ver we zijn met het brengen van ontwikkeling in Albina.